Grahov žižak, opasan štetnik graha

7797

Grahov žižak napada više vrsta uskladištenih mahunarki, primjerice grah, leću, bob, slanutak i još neke druge.

grah

No s obzirom na opseg potrošnje navedenih mahunarki, grahov žižak najveće značenje ima kao štetnik graha.
Grah, ali i neke druge mahunarke, je u mnogim domaćinstvima veoma cijenjena živežna namirnica koja se posebno tijekom zime rado jede. Stoga ga mnoge domaćice spremaju za zimnicu. No, često pod kraj zime ili početkom proljeća otkrivaju da im je grah žižljiv. Bivaju neugodno iznenađene tim više jer znaju da su za zimnicu spremile zdrav, tj. neoštećen grah. Međutim, one zaboravljaju da je to moguće, i to iz dva razloga.

Naime, premda prilikom uskladištenja na zrnima graha nije bilo vidljivih oštećenja (izlaznih okruglastih otvora od odraslih kornjaša) u tim zrnima su ipak mogle biti prisutne sitne ličinke koje zbog malih dimenzija tijela prilikom ubušivanja u zrno ne ostavljaju vidljiv trag. Dakle, radi se o skrivenoj zarazi.

Treba, znati da grahov žižak, iako se smatra skladišnim štetnikom, može se razvijati i izvan skladišta. U našim uvjetima obično se jedna generacija počinje razvijati u polju i to češće na grahu «trkljašu» nego na grahu «čučavcu». U prirodi se odrasli kornjaši javljaju od kraja lipnja do rujna. Ženka jaja odlaže u mahunu koja se nalazi u fazi sazrijevanja, posebno one koje počinju raspucavati. Ukoliko nema raspucanih mahuna, tada ženka progriza mahunu na šavu i kroz napravljeni otvor odlaže jaja u mahunu. Nakon određenog vremena dolazi do pojave ličinki koje se ubušuju u zrna gdje započinju razvoj, a nakon što se grah obere i unese u skladište, ličinke nastavljaju razvoj u skladištu.

Drugo i daleko češće mjesto na kojem dolazi do nevidljivog ubušivanja ličinki grahovog žiška u zrna graha jest mjesto gdje se grah skladišti. Naime, gotovo u svim domaćinstvima grah se skladišti za zimnicu u istoj prostoriji. Kako tijekom zime sav grah obično ne biva utrošen, to se žižak nastavlja razvijati, budući se u zatvorenom prostoru može neprestano razvijati. Tako odrasli kornjaši ostaju u prostoriji gdje je držan grah, odnosno još se drže ne utrošene količine i ženke odlažu jaja na površinu zrna novouskladištenog graha.

Dovoljno je da se pojavi samo nekoliko desetina ženki pa da najveći broj zrna novouskladištenog graha bude zaražen. Kada iz jaja, a koja uglavnom ostaju nevidljiva za domaćice, iziđu ličinke, one se odmah ubušuju u unutrašnjost zrna i pri tome ne ostavljaju vidljiv otvor. Ličinke se unutar zrna razvijaju kraće ili dulje vrijeme, što prvenstveno zavisi od temperature. Razvitak do pojave odraslog kornjaša obično traje 40 – 50 dana. Hraneći se u zrnu, ličinka izgriza unutrašnjost zrna, a pri kraju razvoja dolazi do ovojnice zrna koju iznutra izgrize ostavljajući samo tanku opnu koju formirani kornjaš probija i izlazi vani. Na tom mjestu nastaje okruglasti otvor. U slučaju jačeg napada zrno može biti gotovo potpuno izjedeno.

Zaštita uskladištenog graha od napada grahovog žiška nije teška. Prije svega grah treba skladištiti u prostorijama koje su potpuno čista i u kojima nema ostataka «starog graha». Ako pak dođe do zaraze grahovim žiškom, a radi se o manjim količinama može se koristiti fizikalna metoda zaštite primjenom niskih temperatura. Dobra strana fizikalnog metoda uništavanja grahova žiška jest i velika efikasnost bez obzira u kojem razvojnom stadiju se žižak nalazi u zrnu. Pored toga, kada se za suzbijanje žiška koristi niska temperatura, ta metoda je veoma jednostavna, a danas ga je moguće izvesti gotovo u svim domaćinstvima. Prije nego što se primijeni navedena metoda suzbijanja grahova žiška, prostoriju u kojoj će se smjestiti tretmanu podvrgnuti grah treba temeljito očistiti i iz nje ukloniti ostatke neutrošenog graha iz prethodne godine.

Kupljeni ili na domaćinstvu proizvedeni grah koji će se ostaviti za zimnicu prije uskladištenja treba staviti u zamrzivač, gdje ostaje određeno vrijeme. Koliko će grah ostati u zamrzivaču, zavisi od toga koliko se temperatura spušta ispod ništice. Naime, grahov žižak ugiba već na temperaturi od – 4 ºC za šest dana, na temperaturi od – 10 ºC za 12 sati, a na temperaturi od – 18 ºC za samo tri sata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.