Navodnjavanje jagoda pomoću tenziometra

1439

Potrebe jagode za navodnjavanjem definira njezina osjetljivost na stres od suše za cijelo vrijeme trajanja vegetacije, zbog male dubine rasta korjena.

jagoda

U uzgoju u zaštićenom prostoru, treba stalno voditi računa o tome. Pravilnim navodnjavanjem postiže se veća produktivnost, veći je broj plodova, i plodovi su krupniji. Pretjerano navodnjavanje negativno utječe na organoleptičke karakteristike plodova. Proizvođači najčešće griješe jer navodnjavaju sa većim količinama vode ali u većim vremenskim razmacima, ne vodeći računa o plitkom korjenovom sistemu.

Režim navodnjavanja za jagodu mora biti što regularniji i konstantniji i ne može se intervenirati samo u kritičnim trenucima, kada već dođe do stresa. Nakon sadnje se preporuča češće navodnjavanje, kako bi se osigurao što bolji primitak sadnica, te u fazi rasta i zriobe plodova zbog intenzivne metaboličke aktivnosti, koja mora biti praćena i sa adekvatnom adsorpcijom hranjivih elemenata.

Za određivanje pravovremene intervencije navodnjavanja služe i uređaji, tzv. tenziometri. Količina potrebne vode može se izračunati na slijedeći način:

/količina vode po m/ x /dužina sistema kap po kap/ + /potrebna količina vode za punjenje sistema

Tenziometar je veoma koristan i nezamjenjljiv uređaj kojim se određuje najpogodnije vrijeme zaljevanja zemljišta ili supstrata. Pravilnim korištenjem stvaraju se preduvjeti za osiguranje optimalnih uslova za razvoj korijena. Da bi se tenziometar ispravno koristio potrebno je detaljno uputstvo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.