Čuvanje krumpira

1376

Svima nam je dobro poznato kako se kod skladištenja krumpira redovito pojavljuju i određeni gubici. Oni se ustvari podrazumijevaju te se toleriraju gubici do 10 posto, što znači da će na kraju čuvanja, krumpir na te- žini izgubiti barem 7-10 posto od ukupne uskladištene količine.

Međutim, prave poteškoće se javljaju kada gubici iznose mnogo više, nerijetko i preko 30 posto. Na velikoj količini uskladištenog krumpira to su izrazito veliki gubici, koji sam promet s konzumnim krumpirom čine više nego nerentabilnim. Stoga krumpir za jelo treba pravilno i uskladištiti i u to na temperaturu od 4-5 stupnjeva C. Kod nas se to praktički može postići samo u odgovarajućim hladionicima s automatskom ventilacijom.

Kako je našim proizvođačima, prekupcima i nakupcima takav prostor nemoguće osigurati, krumpir se obično skladišti u podrumima, na tavanima, u raznoraznim spremištima i trapovima tj. tamo gdje nipošto ne vladaju optimalni uvjeti temperature i vlage.

Kao posljedica toga krumpir pušta klice koje se moraju skidati i po nekoliko puta. Razumljivo je da uslijed toga krumpir gubi na težini i kakvoći, a mjesto na kojem probija klica idealno je za prodor bakterija i gljivica koje u konačnici dovode do gnjiljenja krumpira. Zbog svega toga je uskladišteni krumpir nužno adekvatno i zaštititi.

Kako bi spriječili gubitke koji nastaju klijanjem krumpira u skladištu, nužno je gomolje prije samog uskladištenja tretirati pripravkom koji sprječava klijanje konzumnog krumpira. U tu svrhu gomolje tretiramo pripravkom NEO STOP ili TUBERITOM N u količini od 100 grama na 100 kg krumpira čime je krumpir zaštićen od klijanja u trajanju od tri mjeseca. Uporaba navedenog pripravka je više nego jednostavna. Dovoljno je pri spremanju krumpira u vreće, u trapove ili na hrpe isti jednolično zaprašiti.

U novije vrijeme, za prašenje krumpira TUBERITOM, vrlo su se praktične pokazale obične papirne vreće poput vreća od mekinja i sl. Ako je pak riječ o debelim naslagama, zaprašivanje treba provoditi po slojevima. Zaprašuju se suhi gomolji koje prije same uporabe treba dobro oprati. Karenca za NEO STOP i TUBRITE N iznosi 42 dana. Osim sprečavanja gubitaka koji nastaju klijanjem krumpira, ovi pripravci neizravno onemogućava prodor bakterija i gljivica u gomolj te time otklanja i pojavu opasnog gnjiljenja krumpira.

Pored toga, značajnije se smanjuju gubici koji se pojavljuju disanjem uskladištenih gomolja čime se gomolji štite i od gubitka vlage i hranjivih tvari. S druge strane, sjemenski krumpir nipošto ne smijemo prašiti navedenim preparatom niti taj isti krumpir smijemo držati u neposrednoj blizini zaprašenog krumpira.

Dakle kada sve sagledamo, jednom riječju možemo ustvrditi, da ukoliko krumpir za jelo zaprašimo NEO STOP-om ili TUBERITOM N, značajnije ćemo smanjit i gubitke koji se javljaju pri njegovu skladištenju, dok će sam krumpir ostati svjež i ukusan do uporabe.

Mirovanje krumpira traje od 2 do 5 mjeseci, prvenstveno u ovisnosti od sorte. Tako je dobro poznato kako je prvak u čuvanju sorta Romano koja se uz sorte Adoru i Lisetu sve više sadi i uzgaja u našim krajevima. Naime, Romano je sorta krumpira koju osim velike kakvoće krasi osobina da se lako čuva iz razloga što vrlo sporo klija. Usljed toga i sami gubici kod skladištenja ove sorte su iznimno maleni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.