30.4 C
Zagreb
22 . lipanj 2024
Povrtlarstvo Stranica 3

Povrtlarstvo

Preporuke, savjeti i sortne liste iz povrćarstva

Kupusna pipa šiškarica

Kupusna pipa šiškarica je kornjaš čija veličina tijela iznosi 2-3 mm. Ličinke su blijedožute boje, bez nogu i sa smeđom glavom. Odrasla ličinka naraste do...

Razlike između peršina korjenjaša i lišćara

Kako bismo otklonili sve dvojbe navest ćemo osnovne značajke dvije najčešće sorte peršina. Odmah ćemo istaknuti kako peršin ima vrlo malo sorti, kako kod nas...

Priprema tla za papriku

Ako na površini namijenjenoj za uzgoj paprike nije bila neka ozima ili rana proljetna pretkultura u jesen treba izorati tlo na 30 cm. U...

Celer korjenaš

Celer (lat. Apium graveolens) je svima poznata biljka s posebnim nutritivnim i ljekovitim svojstvima. Postoji u divljem i pitomom obliku, a oba su ljekovita. Celer...

Štetnici i uništavanje korova u špinatu

Špinat je vrijedna namirnica višestruko korisna u prehrani djece, starijih osoba, onih koji se oporavljaju od bolesti i vegeterijanaca. Preko trećine ukupne suhe tvari špinata...

PORILUK – zimski izvor vitamina

Poriluk, u narodu poznat i kao porjak, luk-por, perati luk, prasa i sl. Uzgajali su ga Egipćani, Grci, Rimljani, a smatra se da je...

Mikroklimatski uvjeti pri uzgoju presadnica

Da bi sjeme što brže proklijalo kontejneri se smještaju u komore za naklijavanje u kojima se održava optimalna temperatura (pri temperaturi od 30°C za...

Suzbijanje korova u luku

Luk se proizvodi na tri načina: iz sjemena, iz lučica i iz presadnica. U proizvodnji iz lučica, češnjeva i prijesadnica broj selektivnih herbicida prilično...

Uvjeti za rast i razvoj salate

Salata je biljka blage klime. Optimalne temperature u vegetativnoj fazi za razvoj salate (glavice ili rozete) su od 12 – 20°C. Za klijanje minimalne temperature...

Jesen u vrtu

Dolaskom jeseni radovi u povrtnjaku se ponovno intenziviraju jer prema kalendaru sjetve mogu se sijati ili saditi različite vrste povrća. Ali, ipak sve ovisi...

Fiziološki poremećaji salate

Salata ima izuzetno kratak period vegetacije do tehnološke zriobe, pa zbog toga treba lako pristupačna hranjiva. Izuzetno je osjetljiva na različite fiziološke poremećaje, a...

Jesenska sjetva povrća

Dolaskom jeseni radovi u povrtnjaku se ponovno intenziviraju jer prema kalendaru sjetve mogu se sijati ili saditi različite vrste povrća. Ali, ipak sve ovisi...

Međuredna kultivacija mrkve

Međuredna kultivacija mrkve ima višestruku ulogu; prozračivanje tla, mehaničko uništavanje korova, nagrtanje (da se izbjegne pojava „zelene glave“) te prihrana. Jedan od uobičajenih i redovnih...

Vađenje krumpira

Vađenje krumpira se temelji na cilju racionalnog vađenja svih gomolja iz zemlje sa što manjim oštećenjima uz odvajanje zemlje, kamenja i biljnih ostataka. Rane sorte...