Povrtlarstvo Stranica 3

Povrtlarstvo

Preporuke, savjeti i sortne liste iz povrćarstva

Peršin, neizostavna začinska biljka

Peršin osim bjelančevina sadržava obilje korisnih tvari, poput minerala kao što su kalcij, kalij, fosfor i željezo a da o eteričnim uljima i ne...

Plodored u povrtnjaku

Izmjenu kultura na istoj površini nazivamo plodoredom. Povrćarske kulture ne smiju se sijati, odnosno saditi nekoliko godina na istoj parceli. Pojedine vrste povrća napadaju razni...

Štete od etilena na sjemenskom krumpiru

Štete uzrokovane etilenom ne događaju se često. Međutim, kod sjemenskog krumpira posljedice od šteta uzrokovanih etilenom mogu biti značajne. Štete uzrokovane etilenom mogu vidjeti samo...

Uzgoj zimske salate

Salata je jednogodišnja povrtna kultura iz porodice glavočika. Bogata je vitaminima i mineralima, primjerice folnom kiselinom. Konzumira se svježa, sirova (bez termičke obrade) kao prilog...

Kako uzgojiti zeleno lisnato povrće i najbolje iskoristiti njegove dobrobiti

Proljeće donosi obilje zelenog lisnatog povrća koje je bogato korisnim tvarima neophodnima za održavanje dobrog zdravlja. Sadrži obilje vitamina i minerala, prehrambena vlakna te...

Šenon, romanesco ili rimska brokula

Šenon (romanesco ili rimska brokula) je križanac karfiola i brokule. Blaži je i ugodniji, te ga i djeca radije jedu, a nešto je i...

Vrsta i sastav tla u povrtlarstvu

Ako smo se odlučili baviti proizvodnjom povrća, cilj nam je zasigurno uspješna i profitabilna proizvodnja sa kvalitetnim proizvodima koji će zadovoljiti potrošače povrća. Za povrćarsku...

Raštika, povrće za zimske dane

Često možemo čuti kako roditelji i bake govore djeci koliko je korisno konzumirati povrće. Pri tomu često navode kako se od povrća brže raste...

Uzgoj šparoge

Potječe iz zapadnog Mediterana, a uzgaja se od pradavnih vremena. Iz južne Europe proširila se na srednju i sjevernu Europu. U Europi su najveće površine...

Obojeno povrće za zdrav život

Različite boje povrtnih kultura jamstvo su prisutnosti različitih kombinacija hranjivih tvari i ostali fitotvari (fitokemikalija), odnosno fitohranjiva. Fitohranjiva su skupine biološki aktivnih tvari iz bilja...

Mladi luk – riznica mirisa, okusa i zdravlja

Mladi luk je planetarno popularna namirnica. Pripada porodici Allium, kao i druge poznate vrste luka - crveni luk, češnjak, poriluk i vlasac. Njegov uzgoj je...

Uvjeti za rast i razvoj paprike

Za normalno klijanje paprike potrebna je temperatura zraka od oko 15°C dok je optimalna ona između 20 - 30°C pri kojoj za 8 dana...

Štete od puževa na povrću

Puževi u pojedinim godinama mogu nanijeti velike štete, posebno povrću. Hrane se svim vrstama povrća, osim lukom i češnjakom. Najveće štete su za vlažna vremena,...

Kasna sjetva cikle

Cikla se uzgaja zbog svog zadebljalog korijena premda se čak i mlado lišće može koristiti na isti način kao blitva ili špinat. Ali, ako odlučite...