0.8 C
Zagreb
28 . studeni 2025
Povrtlarstvo Stranica 3

Povrtlarstvo

Preporuke, savjeti i sortne liste iz povrćarstva

Uvjeti za rast i razvoj peršina

Minimalna temperatura za klijanje sjemena je 3-4°C, u takvim uvjetima od sjetve do nicanja peršina proći će oko mjesec dana. Sporom klijanju pridonosi i...

Jesenska sjetva špinata

Špinat je jednogodišnja povrtna kultura kratke vegetacije (rane sorte potpuno formiraju lisnu rozetu 30-35 dana nakon nicanja, a kasne nakon 45 dana) koja se...

Priprema tla i gnojidba graška

Za različite tipove tala na kojima grašak uspijeva važno je da su ona dobro drenirana kako bi se otklonila mogućnost stagniranja oborinskih voda. Za rani...

Jesenska sadnja češnjaka daje najbolji urod

Češnjak je kao i luk sličnih zahtjeva prema tlu i plodoredu. Uzgaja se iza okopavina koje su obilno gnojenje stajskim gnojem. Na istoj površini...

Kontejnerski uzgoj presadnica cvjetače u zaštićenim prostorima

Iako je moguć uzgoj cvjetače direktno iz sjemena te on ima primjenu u praksi u Americi, u Europi se cvjetača uzgaja prvenstveno iz presadnica....

Dušična gnojiva u gnojidbi povrća

Za uspješan rast i razvoj biljaka potrebno je, pored kisika, ugljičnog dioksida i vode, dovoljna količina lako dostupnih hranjiva tokom cijele vegetacije. Proizvodnja povrća...

Priprema tla za papriku

Ako na površini namijenjenoj za uzgoj paprike nije bila neka ozima ili rana proljetna pretkultura u jesen treba izorati tlo na 30 cm. U...

Izbor lokacije za uzgoj luka

Sjemenke luka bogate su uljima pa zbog toga sporo bubre te se produžuje proces klijanja. Minimalna temperatura za klijanje je 2°C ali usprkos tome...

Povrtnjak zimi

U odnosu na prethodni mjesec sjetva i sadnja povrća dobiva veće značenje, što se podjednako odnosi na otvoreni i zaštićeni prostor. Osim toga, približavanjem...

Kategorije sjemenskog krumpira

Jedno od stalno prisutnih pitanja, među proizvođačima, u proizvodnji krumpira je razlika među sortama i kategorijama krumpira. Neki bi sadili elitu, drugi original a...

Kulinarska svojstva krumpira

Malo je ljudi koji na svom jelovniku najmanje jednom tjedno nemaju gomolj krumpira kao osnovu obroka ili pak kao dodatak. O uzgoju krumpira i...

Uzgoj rajčice u zaštićenom prostoru

Uzgoj rajčice u zaštićenom prostoru podosta je sličan uzgoju rajčice na otvorenom ali zaštićeni prostori zbog mogućnosti kontroliranja mikroklimatskih uvjeta omogućuju pomicanje rokova sadnje...

Štetnici u uzgoju luka

Uzročnici bolesti veće štete pričinjavaju pri tržnom uzgoju luka i češnjaka na većim površinama (Peronospora, Botrytis, Fusarium, Puccinia) a „crvljivost“ lukovičastog povrća se javlja...

Načini uzgoja mrkve

Mrkva je kultura koja se isključivo uzgaja na otvorenom, iako je moguć uzgoj u zaštićenim prostorima. Mrkva uzgojena u zaštićenom prostoru može se brati već...