Hidroponski uzgoj salate

51
Spread the love

U zaštićenim prostorima rajčica se mogu uzgajati i bez tla odnosno u sistemu hidroponija. Supstrati u hidroponskom uzgoju mogu biti organskog i anorganskog podrijetla te sintetički supstrati.

Organski supstrati koriste se: kokos, rižine ljuske, piljevina, kora drveta, borove iglice, anorganski supstrati: kamena vuna, vermikulit, perlit, kvarcni pijesak, ekspandirana glina, sintetički supstrati: ekspandirani poliuretani, ekspandirani polistireni, urea – formaldehid.

Bez obzira na podrijetlo supstrat mora biti inertan i stabilan (ne smije se razgrađivat, otapat i ne smije bitno mijenjati sastav hranjive otopine), čist, mora omogućiti lako oticanje viška hranidbene otopine te mora imati povoljan odnos mikro i makro kapilara.

Izbor supstrata kao medija za uzgajanje ovisi o nizu faktora kao što su: klimatskim uvjetima, tipu opreme u plasteniku te zahtjevima biljaka koje je potrebno zadovoljiti. Najrašireniji supstrat u hidroponskom uzgoju povrća je kamena vuna.

Kamena vuna je inertni materijal sastavljen od vlakana bazaltnih stijena koje se tope na temperaturi od 1600°C i pretvaraju u lavu koja se potom centrifugalno razbacuje u tanke niti koje se hlade i prešaju u razne dimenzije. Ona se u početku koristila kao izolacijski materijal u građevinarstvu. Tek je 60 – ih godina prošlog stoljeće a prvi put upotrijebljena kao podloga za biljku.

Prednosti kamene vune su:
– smanjen rizik od štetočina,
– ekonomično korištenje hranjiva,
– smanjen rast korijena,
– lakša kontrola uzgoja,
– reciklaža nakon uporabe.

Nedostaci kamene vune su:
– visoka početna ulaganja,
– stručni kadar,
– skupa reciklaža i dr.

Prednosti hidroponskog uzgoja:
– nema plodoreda,
– smanjena pojava patogena,
– manja upotreba sredstava za zaštitu bilja,
– smanjeno onečišćenje okoliša,
– uzgoj na površinama na kojima nije bilo uvjeta za uzgoj,
– visoki intenzitet proizvodnje,
– visok stupanj automatizacije,
– manje rada pri obradi, kultiviranju, dezinfekciji,
– manja potrošnja vode i hranjiva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.