Hidroponski uzgoj salate

72
Spread the love

U zaštićenim prostorima rajčica se mogu uzgajati i bez tla odnosno u sistemu hidroponija. Supstrati u hidroponskom uzgoju mogu biti organskog i anorganskog podrijetla te sintetički supstrati.

Organski supstrati koriste se: kokos, rižine ljuske, piljevina, kora drveta, borove iglice, anorganski supstrati: kamena vuna, vermikulit, perlit, kvarcni pijesak, ekspandirana glina, sintetički supstrati: ekspandirani poliuretani, ekspandirani polistireni, urea – formaldehid.

Bez obzira na podrijetlo supstrat mora biti inertan i stabilan (ne smije se razgrađivat, otapat i ne smije bitno mijenjati sastav hranjive otopine), čist, mora omogućiti lako oticanje viška hranidbene otopine te mora imati povoljan odnos mikro i makro kapilara.

Izbor supstrata kao medija za uzgajanje ovisi o nizu faktora kao što su: klimatskim uvjetima, tipu opreme u plasteniku te zahtjevima biljaka koje je potrebno zadovoljiti. Najrašireniji supstrat u hidroponskom uzgoju povrća je kamena vuna.

Kamena vuna je inertni materijal sastavljen od vlakana bazaltnih stijena koje se tope na temperaturi od 1600°C i pretvaraju u lavu koja se potom centrifugalno razbacuje u tanke niti koje se hlade i prešaju u razne dimenzije. Ona se u početku koristila kao izolacijski materijal u građevinarstvu. Tek je 60 – ih godina prošlog stoljeće a prvi put upotrijebljena kao podloga za biljku.

Prednosti kamene vune su:

  • smanjen rizik od štetočina,
  • ekonomično korištenje hranjiva,
  • smanjen rast korijena,
  • lakša kontrola uzgoja,
  • reciklaža nakon uporabe.

Nedostaci kamene vune su:
– visoka početna ulaganja,
– stručni kadar,
– skupa reciklaža i dr.

Prednosti hidroponskog uzgoja:

  1. nema plodoreda,
  2. smanjena pojava patogena,
  3. manja upotreba sredstava za zaštitu bilja,
  4. smanjeno onečišćenje okoliša,
  5. uzgoj na površinama na kojima nije bilo uvjeta za uzgoj,
  6. visoki intenzitet proizvodnje,
  7. visok stupanj automatizacije,
  8. manje rada pri obradi, kultiviranju, dezinfekciji,
  9. manja potrošnja vode i hranjiva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.