Simptomi pomanjkanja hranjiva na crvenom luku
Crvenom luku najčešće nedostaje dušika, sumpora ili kalcija. Rijeđe se događa pomanjkanje magnezija, magnana ili cinka.
Pomanjkanje dušika
Nedovoljno ishranjena biljka dušikom zaostaje u razvoju, lišće...
Krumpirova cistolika nematoda
Krumpirova cistolika nematoda u Hrvatskoj je prisutna od 2001. godine.
Ciste koje se vide na korijenu zaraženoga krumpira odrasle su ženke u kojima se nalaze...
Uvjeti za rast i razvoj peršina
Minimalna temperatura za klijanje sjemena je 3-4°C, u takvim uvjetima od sjetve do nicanja peršina proći će oko mjesec dana. Sporom klijanju pridonosi i...
Jesenska sjetva špinata
Špinat je jednogodišnja povrtna kultura kratke vegetacije (rane sorte potpuno formiraju lisnu rozetu 30-35 dana nakon nicanja, a kasne nakon 45 dana) koja se...
Priprema tla i gnojidba graška
Za različite tipove tala na kojima grašak uspijeva važno je da su ona dobro drenirana kako bi se otklonila mogućnost stagniranja oborinskih voda.
Za rani...
Jesenska sadnja češnjaka daje najbolji urod
Češnjak je kao i luk sličnih zahtjeva prema tlu i plodoredu. Uzgaja se iza okopavina koje su obilno gnojenje stajskim gnojem. Na istoj površini...
Kontejnerski uzgoj presadnica cvjetače u zaštićenim prostorima
Iako je moguć uzgoj cvjetače direktno iz sjemena te on ima primjenu u praksi u Americi, u Europi se cvjetača uzgaja prvenstveno iz presadnica....
Dušična gnojiva u gnojidbi povrća
Za uspješan rast i razvoj biljaka potrebno je, pored kisika, ugljičnog dioksida i vode, dovoljna količina lako dostupnih hranjiva tokom cijele vegetacije. Proizvodnja povrća...
Priprema tla za papriku
Ako na površini namijenjenoj za uzgoj paprike nije bila neka ozima ili rana proljetna pretkultura u jesen treba izorati tlo na 30 cm. U...
Izbor lokacije za uzgoj luka
Sjemenke luka bogate su uljima pa zbog toga sporo bubre te se produžuje proces klijanja. Minimalna temperatura za klijanje je 2°C ali usprkos tome...
Povrtnjak zimi
U odnosu na prethodni mjesec sjetva i sadnja povrća dobiva veće značenje, što se podjednako odnosi na otvoreni i zaštićeni prostor. Osim toga, približavanjem...
Kategorije sjemenskog krumpira
Jedno od stalno prisutnih pitanja, među proizvođačima, u proizvodnji krumpira je razlika među sortama i kategorijama krumpira. Neki bi sadili elitu, drugi original a...
Kulinarska svojstva krumpira
Malo je ljudi koji na svom jelovniku najmanje jednom tjedno nemaju gomolj krumpira kao osnovu obroka ili pak kao dodatak. O uzgoju krumpira i...
Uzgoj rajčice u zaštićenom prostoru
Uzgoj rajčice u zaštićenom prostoru podosta je sličan uzgoju rajčice na otvorenom ali zaštićeni prostori zbog mogućnosti kontroliranja mikroklimatskih uvjeta omogućuju pomicanje rokova sadnje...