Krumpirov moljac

350

Krumpirov moljac je mali leptirić raspona krila 10-15 mm. Krila su svijetlosmeđe obojena. Gusjenica je u početku bjeličasta a kasnije poprima svijetloružičastu boju.

Gusjenica naraste do 12 mm. Štetnik prezimi najčešće u skladištima ili drugim prostorima gdje se skladišti krumpir. U prolje- će lete leptiri te nakon kopulacije ženke odlažu jaja na listove krumpira. U početku gusjenice žive na lišću (miniraju ga) na vrlo često se ubušuju u stabljiku.

Često se događa da gusjenice iz stabljike mogu doći do gomolja koji se nalaze bliže površini tla. S gomoljima se unese u skladište gdje se dalje razmnožava. Česta praksa je da se krumpir vadi i ostavlja na njivi da prenoći pa se tek sutradan kupi i unosi u skladište ili se krumpir vadi, sprema u mrežaste vreće koje određeni period ostaju vani ili pod nekom nastrešicom.

U tom periodu gomolji su «nezaštićeni», tako da na njih ženke lako odlažu jaja. Kasnije, kada se gomolji unesu u skladište, vrlo brzo se javljaju ličinke koje se ubušuju u gomolje i izazivaju propadanje. Krumpirov moljac razvije 6-7 generacija godišnje.

Krumpirov moljac se suzbija preventivno, što znači da skladišta koja se koriste za skladištenje krumpira moraju biti potpuno čista, bez zaraze. Otvori na skladištima moraju biti zatvoreni mrežama kroz koje ne mogu proći leptirići. Prije skladištenja krumpira zidovi i podovi skladišta mogu se poprskati nekim od kemijskih pripravaka na osnovi klorpirifosmetila, pirimifosmetila ili nekim drugim pripravkom koji imaju dozvolu za tu namjenu. U skladišta se unose zdravi, nezaraženi gomolji.

Najstrože je zabranjeno i kažnjivo gomolje krumpira izravno prskati nekim od kemijskih pripravaka. Kod nas niti jedan pripravak nema dozvolu za izravno prskanje gomolja krumpira.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.