Optimalni uvjeti za dobar razvoj presadnica
Povrtne kulture uzgajamo direktnom sjetvom na gredice ili sadnjom presadnica na otvorenom čim nam to klimatske prilike dozvole. U našim se uvjetima na ovaj...
Zanimljivosti o luku
Za proces zriobe lukovice najpovoljnije je suho i toplo vrijeme s temperaturama višim od 25°C. Faza zriobe lukovice započinje kad lažna stabljika omekša, presavija...
Berba i skladištenje cvjetače
Berba cvjetače se obavlja ručno, rezanjem stabljike noževima s više ili manje lišća. Na većim površinama skupina radnika reže „glavice“ te ih odlaže na...
Zaštita peršina od štetnika i bolesti
Najznačajniji štetnici peršina su: mrkvina muha (lat. Psila rosae) i lastin rep (lat. Papilio machaon).
Mrkvina muha
(lat. Psila rosae)
Odrasli oblik polaže jaja na vratu korijena...
TIKVA – cvijet povrća u polju
Posljednjih godina sve više u uzgoju je zastupljen uzgoj tikava, kako za stočnu hranu tako i za ulje i prehranu, a ništa manje ne...
Zanimljivosti o grašku
Grašak (lat. Pisum sativum L. ssp. sativum) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice lepirnjača (lat.Fabaceae), velike je hranjive vrijednosti i kao povrtlarska kultura ubraja...
Uzgoj luka iz lučice
Lučica se uzgaja iz sjemena a to je zapravo mala lukovica koja zbog načina uzgoja ulazi u fazu mirovanja vrlo rano (još u juvenilnoj...
Uzgoj presadnica cvjetače
Iako je moguć uzgoj cvjetače direktno iz sjemena te on ima primjenu u praksi u Americi, u Europi se cvjetača uzgaja prvenstveno iz presadnica....
Vađenje krumpira
Vađenje krumpira se temelji na cilju racionalnog vađenja svih gomolja iz zemlje sa što manjim oštećenjima uz odvajanje zemlje, kamenja i biljnih ostataka.
Rane sorte...
Jesenska sadnja graška
Grašak je jednogodišnja biljka koja se odlikuje razmjerno razvijenim korijenovim sustavom na čijim žilama se nalaze kvržice s dušičnim bakterijama.
Zahvaljujući njima grašak može vezati...
Je li batat toliko zdraviji od krumpira?
U posljednje vrijeme sve češće se čuje pitanje: što je zdravije – krumpir ili batat? U pojedinim nutricionističkim krugovima batat ili slatki krumpir okrunjen...
Jesenska sadnja češnjaka
Češnjak predstavlja jednu od najstarijih i najaromatičnijih gajenih vrsta. Tako je zanimljiv i podatak da su u starom Egiptu robovi graditelji Keopsove piramide konzumirali...
Berba rajčice
Berba rajčice za upotrebu u svježem stanju se odvija višekratno i ručno. Plodovi se beru u tehnološkoj zrelosti kada su zeleni „zelena zrioba“, zatim...
Novozelandski špinat
Naime, novozelandski špinat dobro raste u toploj i vlažnoj klimi te se, sukladno tomu, izvanredno udomaćio i na našem podneblju.
S druge strane, našim je...














