8.3 C
Zagreb
25 . studeni 2025
Povrtlarstvo Stranica 4

Povrtlarstvo

Preporuke, savjeti i sortne liste iz povrćarstva

Optimalni uvjeti za dobar razvoj presadnica

Povrtne kulture uzgajamo direktnom sjetvom na gredice ili sadnjom presadnica na otvorenom čim nam to klimatske prilike dozvole. U našim se uvjetima na ovaj...

Zanimljivosti o luku

Za proces zriobe lukovice najpovoljnije je suho i toplo vrijeme s temperaturama višim od 25°C. Faza zriobe lukovice započinje kad lažna stabljika omekša, presavija...

Berba i skladištenje cvjetače

Berba cvjetače se obavlja ručno, rezanjem stabljike noževima s više ili manje lišća. Na većim površinama skupina radnika reže „glavice“ te ih odlaže na...

Zaštita peršina od štetnika i bolesti

Najznačajniji štetnici peršina su: mrkvina muha (lat. Psila rosae) i lastin rep (lat. Papilio machaon). Mrkvina muha (lat. Psila rosae) Odrasli oblik polaže jaja na vratu korijena...

TIKVA – cvijet povrća u polju

Posljednjih godina sve više u uzgoju je zastupljen uzgoj tikava, kako za stočnu hranu tako i za ulje i prehranu, a ništa manje ne...

Zanimljivosti o grašku

Grašak (lat. Pisum sativum L. ssp. sativum) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice lepirnjača (lat.Fabaceae), velike je hranjive vrijednosti i kao povrtlarska kultura ubraja...

Uzgoj luka iz lučice

Lučica se uzgaja iz sjemena a to je zapravo mala lukovica koja zbog načina uzgoja ulazi u fazu mirovanja vrlo rano (još u juvenilnoj...

Uzgoj presadnica cvjetače

Iako je moguć uzgoj cvjetače direktno iz sjemena te on ima primjenu u praksi u Americi, u Europi se cvjetača uzgaja prvenstveno iz presadnica....

Vađenje krumpira

Vađenje krumpira se temelji na cilju racionalnog vađenja svih gomolja iz zemlje sa što manjim oštećenjima uz odvajanje zemlje, kamenja i biljnih ostataka. Rane sorte...

Jesenska sadnja graška

Grašak je jednogodišnja biljka koja se odlikuje razmjerno razvijenim korijenovim sustavom na čijim žilama se nalaze kvržice s dušičnim bakterijama. Zahvaljujući njima grašak može vezati...

Je li batat toliko zdraviji od krumpira?

U posljednje vrijeme sve češće se čuje pitanje: što je zdravije – krumpir ili batat? U pojedinim nutricionističkim krugovima batat ili slatki krumpir okrunjen...

Jesenska sadnja češnjaka

Češnjak predstavlja jednu od najstarijih i najaromatičnijih gajenih vrsta. Tako je zanimljiv i podatak da su u starom Egiptu robovi graditelji Keopsove piramide konzumirali...

Berba rajčice

Berba rajčice za upotrebu u svježem stanju se odvija višekratno i ručno. Plodovi se beru u tehnološkoj zrelosti kada su zeleni „zelena zrioba“, zatim...

Novozelandski špinat

Naime, novozelandski špinat dobro raste u toploj i vlažnoj klimi te se, sukladno tomu, izvanredno udomaćio i na našem podneblju. S druge strane, našim je...