Novozelandski špinat

242
Spread the love

Naime, novozelandski špinat dobro raste u toploj i vlažnoj klimi te se, sukladno tomu, izvanredno udomaćio i na našem podneblju.

S druge strane, našim je povrćarima znano kako tzv. obični špinat tijekom ljeta nipošto kvalitetno ne uspijevaju uzgojiti. To je razumljivo s obzirom da u uvjetima visokih temperatura, koje su redovite u ljetnim mjesecima, i pod utjecajem dugog dana spomenuti špinat obično i procvate. Stoga se pojavilo rješenje u vidu novozelandskog špinata. On za ljetnih mjeseci nesmetano raste i razvija se, što znači da mu velike vrućine ne smetaju, već mu naprotiv veoma gode. Dovoljno je osigurati povremeno pravodobno zalijevanje i «ljetni» špinat će vrlo brzo formirati dugu i bujno razgranatu poleglu stabljiku čije listove beremo sve do kasne jeseni. Njegove pak listove i mlade izboje pripremamo na isti način kao i špinat. Najviše se pripremaju kuhana jela, premda se mladi izboji mogu jesti i svježi u vidu salata.

Biološke posebnosti

Novozelandski špinat ima trokutaste malo naborane listove koji su nešto manji i sočniji od uobičajenog i puno nam poznatijeg špinata. Listovi su jednostavni, glatki, debeli, do 7 cm dugi i 4-5 cm široki.  Novozelandski špinat zeljastoj stabljici koja je polupuzava i koja može doseći do jedan metar u promjeru. Cvjetovi su u pazuhu listova, smješteni na kratkim stapkama i imaju žutozelenu boju. Višesjemeni plod je specifičnoga zvonolikog oblika s četiri roščića pri vrhu, maslinastozelene boje, a sadrži do osam sjemenki. Zahvaljujući snažnom i iznimno razgranatom korijenu, novozelandski špinat dobro podnosi sušu premda za veće i bolje prinose moramo osigurati ravnomjernu opskrbu vodom. I dok u toplijem ambijentu uspješno raste, njegov uzgoj znatnije ograničavaju niske temperature te se za biljke kritičnim smatraju temperature ispod ništice.

Način uzgoja

Slično ostalom lisnatom povrću, novozelandski špinat u plodoredu dolazi na drugo mjesto, i to nakon kupusnjača i plodovitog povrća. Uzgaja se izravnom sjetvom sjemena, ali uz uvjet da se sa sjetvom počinje nešto kasnije tj. tek kada se temperature tla podignu iznad 20-tak stupnjeva C. Zbog nešto čvršćih ovojnica i dugog nicanja prije sjetve se prakticira namakanje sjemena u mlakoj vodi u trajanju od 24 sata. Međutim, na taj način pripremljeno sjeme moramo sijati isključivo u vlažno tlo. Sije se na razmak redova od 80 do 90 cm i 30 do 40 cm u redu. Pošto posijane biljke u početku sporo rastu, nužno ih je redovito okopavati, a sve kako bismo ih štitili od štetnih korova i kako bi razbili pokoricu, te time gubitak vode iz tla sveli na najmanju moguću mjeru. S okopavanjem se nastavlja sve dok biljke dobro ne pokriju tlo.

Berba

Berba može započeti 40 do 50 dana nakon nicanja, s tim da se beru isključivo dobro razvijeni listovi ili se pak beru mladi izboji do 20 cm duljine s 5 do 6 dobro razvijenih listova. Ustvari, režemo vršnih desetak centimetara grana a na svakoj ostavimo po nekoliko listova. U pazušcima ostavljenih listova formirat će se novi izboji koji se opet režu, ali tek kada dovoljno narastu. Na spomenuti način stalno potičemo grananje biljke i stvaranje novih, mladih izboja, što znači da se novozelandski špinat obično bere jednom tjedno sve do prvih mrazeva. Bitno je napomenuti kako stariji listovi i izboji nisu jestivi jer sadrže previše celuloznih vlakana. A jednom posijan i uzgojen trajno ostaje u povrtnjaku iz razloga što će neugledni žućkasti cvjetovi redovito donijeti sjeme koje, kada dospije u tlo, zadržava klijavost sve do naredne sezone. Ali, nemojte brinuti!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.