Savjeti Stranica 2

Savjeti

Savjeti za poljoprivrednike i sve one koje zanima poljoprivreda…

Hranidba i tov svinja za domaći kulen

Budući da se svinje za proizvodnju kulena kolju sa 18 i više mjeseci, hranidba odnosno tov ne smije biti intenzivan. Dnevni obroci trebaju osigurati dostatno...

Kako do novca iz EU fondova za ekološku poljoprivredu?

Osnovni uvjet za ostvarivanje potpore za ekološku poljoprivrednu proizvodnju je upis u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji kojeg vodi Agencija za plaćanja, a poljoprivredno...

Nordijska jelka

Dolaze nam božićni i novogodišnji blagdani, vrijeme pomirenja i darivanja. Izlozi i ulice će bljesnuti blagdanskim sjajem a najmlađi će iščekivati pahulje snijega. Ipak, da...

Odabir božićnog drvca

Svi mi znamo kako pravog Božića nema bez pomno odabranog božićnog drvca. Ustvari, sama gužva i žurba oko kupnje darova te ponovno okupljanje svih...

Božićna pšenica

Božićna pšenica se uobičajeno sije od svete Barbare do svete Lucije (13. prosinca) u posebne posude koje su nešto šire od standardnih, ali i...

Kako donirati hranu i ostvariti porezne olakšice – prva radionica danas u Osijeku

Nastojeći unaprijediti sustav doniranja hrane, smanjiti otpad od hrane i očuvati okoliš Ministarstvo poljoprivrede izdalo je „Vodič o doniranju hrane“ (link na pdf na...

Spremanje zimnice

Oduvijek je jesen bila vrijeme ubiranja plodova i razdoblje najbogatije i najraznovrsnije trpeze, počevši od mesnih, mliječnih, voćnih pa do povrtnih plodova. Međutim, pošto je...

Priprema rakije od jabuke

Za spravljanje rakije upotrebljavaju se plodovi jabuka koji se beru u svojoj punoj zrelosti. Radi toga ih treba ostavljati na stablu što je god duže...

Korovi mogu biti značajan izvor zaraze

Obično se kod nas događa da se korovi nakon žetve ili berbe uzgajane kulture više uopće ne suzbijaju, i tako ostaju i dalje nesmetano...

Proizvodnja voćnih rakija

Povećanje koncentracije alkohola (etanola) u destilatu zasniva se na njegovom nižem vrelištu (78,3°C) u odnosu na vrelište vode (100°C), piše Gospodarski list. Postoje razni uređaji...

Sjeme ambrozije zadržava se u zemljištu i do 40 godina

Odavno jedna korovska vrsta nije izazvala toliko pažnje koliko je to posljednjih godina učinila ambrozija. Štetnost ambrozije u poljoprivredi je velika jer ona, zahvaljujući svom...

Čuvanje povrća u zemlji

Da bi se pojedino povrće moglo sačuvati svjećim za korištenje zimi moće se stavljati u trapove. U trapovima se najbolje čuva korijenasto povrće. Vađenje treba...

Proizvodnja kulena

Pripremljeno meso narežemo na komade veličine dlana i usitnimo u mesoreznici s otvorima rezne ploče 14 mm. Usitnjenom mesu dodaje se kuhinjska sol (od...

Kako suzbiti skladišne bolesti smokava?

Budući da se gljivice nekih skladišnih bolesti pojavljuju u voćnjaku čak do dva mjeseca prije same berbe, veoma je bitno posvetiti punu pozornost njihovom...