Savjeti Stranica 2

Savjeti

Savjeti za poljoprivrednike i sve one koje zanima poljoprivreda…

Zaštita voćaka od kasnog mraza

U nekim krajevima česti kasni proljetni mrazevi mogu znatno smanjiti prinose voćaka. Pri temperaturi -1 do -2 °C stradaju zametci plodova, a pri temperaturi od...

Dizajniranje kvalitete svinjskog mesa

U prehrani ljudi zdravstveno su poželjne masti s više nezasićenih masnih kiselina. Svinje veće mesnatosti imaju manje masti, koja je, zbog većeg sadržaja alfa-linolne...

Mišjakinja, korov koji se jede

Možda vam se dogodilo da izgleda jadno, a bujno se razvija, korov koji plijevite. Savjet je da pojedete korov, dok vaše povrće ne stigne....

Kako napraviti domaći maslac na tradicionalni način?

Domaći maslac se dobiva od kiselog ili slatkog vrhnja koje se dobije obiranjem kiselog ili slatkoga mlijeka na OPG-u, piše Savjetodavna služba. Također se slatko...

Suzbijanje čađave krastavosti na jabukama i kruškama

U suzbijanju fuzikladija najvažnije je spriječiti primarnu infekciju. Te primarne infekcije traju od početka vegetacije pa sve do fenofaze ploda starosti 6 tjedana. Vremenski...

Temperatura vina prilikom serviranja

Prije posluživanja vino se iznosi iz podruma ili prostorije u kojoj se boce čuvaju na određenoj temperaturi. Temperatura je vrlo važna s obzirom na...

Začinsko bilje u kući ili stanu

Možda niste znali, ali jesen je idealno vrijeme za sadnju kućnog vrta sa začinskim i ljekovitim biljem. Tako ćete moći uživati u njegovim blagodatima...

Proizvodnja eteričnih ulja

Eterična ulja su mješavine raznih hlapivih, čvrstih i tekućih komponenti, različitih po kemijskom sastavu. Proces proizvodnje eteričnih ulja obuhvaća usitnjavanje biljnih sirovina i destilaciju. Uvjeti...

Koju sortu jabuka odabrati za kolače?

Plodovi jeseni donose radost. Jabuka, „kraljica voća“, znak je zdravlja. Stara izreka govori: „Svakog dana jabuka jedna, svježa, kuhana ili pečena, bitno da je...

Kako čitati brojeve s naljepnica na voću?

Vjerojatno ste primijetili kako naljepnice na voću i nekom povrću na sebi imaju otisnute brojeve. Riječ je o proizvodima koji dolaze iz uvoza, a ako...

Izmrzavanje voćaka uslijed niskih temperatura

Izmrzavanje cvjetnih pupova vrlo je velika materijalna šteta za svakog voćara i posljedice mogu biti mnogo složenije nego što se misli. Nestanak roda na voćkama...

Kako proizvesti rakiju travaricu?

Za proizvodnju rakije travarice koristi se najčešće rakija lozovača, jačine 35-50% alkohola. Od većeg broja «trava» najčešće se koriste sljedeće: Salvia officinalis- kadulja (grančice), Mentha...

Kefir – najstariji poznati probiotik

Kefir je fermentirani mliječni proizvod koji se zbog pjenaste teksture i reskog okusa može svrstati u osvježavajuće mliječne napitke, piše Savjetodavna služba. Njegova velika snaga...

Što je održiva poljoprivreda?

Održiva poljoprivreda omogućuje stalnu proizvodnju primarnih poljoprivrednih proizvoda uz korištenje dozvoljenih kemikalija koje imaju što manji štetni utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi. Ona počiva...