Odabir božićnog drvca
Svi mi znamo kako pravog Božića nema bez pomno odabranog božićnog drvca. Ustvari, sama gužva i žurba oko kupnje darova te ponovno okupljanje svih...
Šumsko bilje u rakijama
Izrada rakije započinje prikupljanjem sirovine i zatim preciznim određivanjem njezine mase. Druga faza je maceracija, odnosno izdvajanje krutih od tekućih dijelova, a sastoji se...
Kora od šipka spašava masline!
Zvuči nevjerojatno, ali istinito je! Rezultati najnovijih istraživanja u zaštiti od antraknoze sugeriraju upotrebu ekstrakta kore šipka koji djeluje i na neke druge gljivične...
Kada OPG nije u poreznom sustavu obvezno je ispuniti otkupni blok
Iako ovo područje uređuje mnoštvo propisa, za OPG-e, koji nisu porezni obveznici poreza na dohodak odnosno PDV-a, stvar je vrlo jednostavna.
Dakle, ta gospodarstva nisu...
Čuvanje meda
Prostorija za čuvanje meda mora biti suha, čista i prozračna. U njoj ne smije biti ništa što izlučuje neugodne i oštre mirise: petrolej, benzin,...
Procjena kvalitete soka
Specifikacije kojima sok od jabuke ili koncentrati soka od jabuke trebaju udovoljavati prilikom kupnje trebaju sadržavati najveću granicu za patulin temeljenu na prikladnoj metodi...
Preporuke za razvrstavanje plodova nakon skladištenja (za konzumaciju ili proizvodnju sokova)
Svi truli plodovi, čak i oni malo zahvaćeni truleži, trebaju biti uklonjeni u što je moguće većoj mjeri, a zdrave plodove treba držati u...
Preporuke nakon berbe i prilikom skladištenja voća
Sa svim plodovima, bilo konzumnim ili za daljnju preradu, mora se rukovati što je opreznije moguće te uložiti dodatne napore u svrhu smanjenja fizičkih...
Tko može podnijeti zahtjev za stjecanje oplemenjivačkog prava ?
Samo vlasnik nove sorte polaže pravo na dodjeljivanje oplemenjivačkog prava. Vlasnik je oplemenjivač ili stvaratelj sorte, osoba koja je otkrila novu sortu, njegov poslodavac...
Jesensko prskanje protiv bolesti paunovo oko
Potkraj vegetacije masline treba obavezno tretirati protiv bolesti paunovo oko. Uzročnik je patogena gljivica Cycloconium oleaginum, poznata i pod nazivom Spilocaeaoleagina.
Bolest je raširena u...
Kako se riješiti peruti na prirodan način?
Svaki put kad se spremite za izlazak, primijetite na svojoj tamnoj jakni, majici ili košulji male bijele ljuskice, a usto vas i često svrbi...
Kako pripremati batat?
Batat (lat. Ipomoea batatas) je višegodišnja gomoljasta biljka porijeklom iz tropskih i suptropskih područja Srednje i Južne Amerike.
Spada u skupinu korjenastog povrća, zbog velikog...
Kako skladištiti luk?
Nakon berbe luk se suši na polju, zatim se čisti, kalibrira prema promjeru ovisno o zahtjevu kupaca, i pakira u manje (5 do 10...
Obična krastavost gomolja krumpira
Uzročnike krastavosti gomolja ubrajamo među ekonomski značajnije patološke poremećaje.
Ovisno o proizvodnim uvjetima, pojavu krastavosti bilježimo u vrlo različitom intenzitetu, a zadnjih se godina na...