0.8 C
Zagreb
28 . studeni 2025
Savjeti Stranica 2

Savjeti

Savjeti za poljoprivrednike i sve one koje zanima poljoprivreda…

Konzerviranje krme

U različitim klimatskim uvjetima postoje razdoblja obilnog rasta krmnih usjeva, ali i slabog ili gotovo nikakvog rasta. Tijekom sezone intenzivnog porasta, osobito za toplog...

Što je to konzervacijska poljoprivreda?

Konzervacijska poljoprivreda predstavlja koncept poljoprivredne proizvodnje uz očuvanje resursa kojim se nastoji ostvariti prihvatljiva dobit zajedno s visokom i održivom razinom proizvodnje, uz istodobno...

Kako suzbiti puževe?

U borbi protiv puževa možemo se služiti preventivnim, biološkim i kemijskim metodama. Što se tiče preventive, ona se zasniva na sadnji snažnijih biljaka koje brže...

Kefir – najstariji poznati probiotik

Kefir je fermentirani mliječni proizvod koji se zbog pjenaste teksture i reskog okusa može svrstati u osvježavajuće mliječne napitke. Njegova velika snaga leži u...

Kategorizacija pasmina

Pasmine su nastale odabirom životinja koje su prilagođene vanjskim uvjetima kao što su klima, dostupnost stočne hrane, proizvodni sustavi i uzgojni ciljevi. Kategorizacija pasmina domaćih...

Što znamo o rasprostranjenosti azijskog stršljena u Europi?

Azijski žutonogi stršljen (Vespa velutina) utvrđen je 2004. godine u Francuskoj, a tijekom slijedećih godina se proširio na Italiju, Njemačku, Portugal, Španjolsku, Belgiju i...

Tretiranje sjemena povrća

U sadašnjim i budućim uvjetima poljoprivrede, usavršavanje proizvodnje je usmjereno na prilagodbu promjenama u klimi. Teži se smanjiti rizike u proizvodnji i ujedno povećati...

Što uraditi u voćnjacima i vinogradima nakon niskih temperatura?

Niske temperature, koncem travnja, na području Hercegovine pričinile su veće štete na mnogim poljoprivrednim kulturama. Vidljivo je smrzavanje na krumpiru kod povrtlara, koji nisu...

Sirutka – lijek za jetru

Sirutka je nusproizvod koji se dobiva tijekom proizvodnje sira. Kad mlijeko koagulira, razdvaja se u čvrsti dio (sir) i tekući dio (sirutka). Ovisno o...

Pretjerano pašenje na sušom zahvaćenom pašnjaku dovodi do defolijacije i degradacije pašnjaka

Ljeto općenito donosi visoke temperature i manjak padalina. Na taj način dolazi do pada proizvodnje krme na pašnjaku. Ljetno izostajanje normalnog ciklusa vode na pašnjaku...

Podjela sireva

Brojni zapisi i pronalasci koji datiraju iz vremena poslije Krista već sadrže detaljnije opise proizvodnje sira i grušanja mlijeka, ne samo spontanim načinom, već...

Hladniji dani donose više problema sa miševima i štakorima

Osim nelagode, miševi i ostali glodavci mogu izazvati neprocjenjive štete u domaćinstvima. Prije svega nastanjuju skladišta hrane (zalihe žita i ostale namirnice) koju zagađuju...

Kada orezivati ruže?

Glavna rezidba ruža se ne obavlja tijekom jeseni, odnosno, početkom zime nego rano u proljeće, što znači početkom ožujka ili travnja prije nego što...

Čaj od đumbira

Đumbir (Zingiber officinale) je zeljasta trajnica s vodoravnim, račvasto razgranjenim podankom koji se koristi u ljekovite svrhe. Kinezi ga preko 2500 godina koriste svježeg,...