Savjeti Stranica 3

Savjeti

Savjeti za poljoprivrednike i sve one koje zanima poljoprivreda…

Brašno od žira

Postojanje žira u ljudskoj prehrani datira unazad 30.000 godina. Najpoznatiji korisnici žira su kalifornijska plemena koja su prije otprilike 14.000 godina kao glavnu prehrambenu...

Što trebate znati o voćnim rakijama

S jednostavnim znanjem moguće je brže i učinkovitije ukloniti šest bitnih grešaka voćnih rakija, koje su ponajprije posljedica neznanja proizvođača i u manjem opsegu...

Tretiranje protiv bolesti paunovog oka

Nakon rezidbe maslinarima obavezno trebaju obaviti zaštitu maslina. U maslinicima koji su na prozračnijim položajima sa slabo vidljivim simptomima bolesti i gdje nema pojačanog...

Prskanje crvenim uljem

Zimsko prskanje vinograda i voćnjaka važno jer prevenira pojavu nekih bolesti i štetnika u tijeku vegetacije, a provodi se pred početak vegetacije.Prije prskanja treba...

Zimska zaštita voćaka

Vegetativno mirovanje voćaka tijekom zime koristi se za obrezivanje i zimsku zaštitu od bolesti i štetnika. Zaštita se provodi kemijskim i mehaničkim mjerama zaštite.Mehaničke...

Čuvanje ubranog povrća

Glavni faktori kvarenja kvalitete svježeg povrća i voća kod čuvanja su proces disanja i stvaranje plina etilena.Nakon berbe plodovi povrća i voća - mada...

Rezidba plasteničkog krastavca

Krastavci su interesantni u proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru jer brzo rastu i mogu početi roditi za 60-70 dana po sjetvi.Proizvodnja krastavaca ovisno o...

Pelet za čišćenje ložišta kotlova

Peleti za čišćenje ložišta kotlova za centralno grijanje, ložišta sobnih peći, kamina, kao i ložišta kotlova i kamina na pelet jednostavan su i učinkovit...

Kako do sredstava iz EU fondova?

Većini je poznato kako smo ulaskom u Europsku Uniju dobili mogućnost financiranja naših domaćih projekata iz europskih fondova i da na raspolaganju imamo nešto...

Skladištenje mineralnih gnojiva

Prilikom skladištenja mineralnih gnojiva potrebno je pridržavati se nekih uputa kako se ne bi narušila kvaliteta uskladištenih proizvoda te kako bi zadržala sva deklarirana svojstva...

Upotreba leda u ribarstvu

Nutricionisti ubrajaju ribu među najkvalitetnije prehrambene proizvode i to prvenstveno zbog udjela bjelančevina, probavljivosti bjelančevina i udjelu nezasićenih masnih kiselina.Preporuke o njenoj redovitoj konzumaciji...

Kokošje gnojivo u gnojidbi povrća

Kokošje gnojivo je uistinu jako i zbog toga se obično u povrtnjacima daje prednost goveđem stajskom gnoju.Međutim, gnoj peradi je veoma bogat hranjivim tvarima...

Uništavanje divlje kupine u voćnjacima

Divlja kupina se može uništiti na dva načina. Na način da, ukoliko se tlo ne obrađuje te želite da trava ostane prisutna a kupina...

Čuvanje krumpira

Svima nam je dobro poznato kako se kod skladištenja krumpira redovito pojavljuju i određeni gubici. Oni se ustvari podrazumijevaju te se toleriraju gubici do...