0.8 C
Zagreb
28 . studeni 2025
Savjeti Stranica 3

Savjeti

Savjeti za poljoprivrednike i sve one koje zanima poljoprivreda…

Postupnost/stupnjevitost sušenja

Brzina sušenja ovisi o brojnim parametrima (temperaturi zraka, brzini strujanja, relativnoj vlažnosti i dr.). Osnovni zahtjev o kojem je potrebno voditi računa kod sušenja...

Kako proizvesti travaricu?

Travarice spadaju u specijalne rakije koje se dobivaju maceracijom aromatičnog i ljekovitog bilja u rakiji. Travarice se kao i likeri tradicionalno proizvode u mnogim...

Odabir božićnog drvca

Svi mi znamo kako pravog Božića nema bez pomno odabranog božićnog drvca. Ustvari, sama gužva i žurba oko kupnje darova te ponovno okupljanje svih...

Slavonski kulen

Na spomen domaćih mesnih specijaliteta mnogi će prvo pomisliti na slavonski kulen. S pravom! Proizvodnja domaćeg kulena zimi, u sezoni svinjokolja, duboko je ukorijenjena u...

Proizvodnja svježeg sira

Sirovo kravlje mlijeko se nakon mužnje hladi na sobnu temperaturu na kojoj započinje proces zakiseljavanja. U slučajevima kad nije moguće započeti proizvodnju odmah nakon mužnje,...

Znate li zapravo koje su karakteristike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Mnogi ga imaju, mnogi ga kupuju, brojni ga koriste, ali znamo li zapravo što je točno ekstra djevičansko maslinovo ulje (EVOO – Extra Virgin...

Sve što trebate znati o ARKOD-u

U ovom tekstu upoznat ćemo vas sa mogućnostima i načinom uporabe ARKOD je evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta koja se vodi za čitavo područje RH....

Meki mamci u zaštiti od štetnih glodara

Osim nelagode, miševi i ostali glodavci mogu izazvati neprocjenjive štete u domaćinstvima. Prije svega, nastanjuju skladišta hrane (zalihe žita i ostale namirnice) koju zagađuju...

Evo kako napraviti marmeladu i liker od manjige

Plod manjige je okrugao, u zrelom stanju, krajem listopada, narančasto-crvene boje, koji je i po bobi i po obliku sličan plodu pitomih vrtnih jagoda,...

Vodeni kamenac

Kad kažemo vodeni kamenac mislimo, prvenstveno na krute nakupine nastale na grijaćim tijelima koje onemogućavaju normalnu toplinsku izmjenu, protok i učinkovit rad uređaja. Zbog male...

Kako ukiseliti krastavce?

Kiseljenje krastavaca poznato je kao jedan od načina spremanja zimnice povrća u octu. Ocat koji se upotrebljava za spremanje povrća treba biti u omjeru...

Voćni namazi

Prema važećem Pravilniku o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezu te zaslađenom kesten pireu (NN 94/11) termin voćnih namaza (punila, nadjeva, preljeva i sličnih) kao...

Suzbijanje žohara

Među kućnom gamadi koja živi ili se privremeno zadržava u kuhinjama, ostavama ili nekim drugim prostorijama često su prisutni i žohari. Premda žohari ne pričinjavaju...

Kako potjerati čvorke iz vinograda

Čvorak je vrlo rasprostranjena ptica. Staništa mu se prostiru diljem Europe, Azije, sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike. Kod nas je najčešća vrsta europski čvorak...