Okvašivači pospješuju djelovanje pesticida

2036

Okvašivači se definiraju kao drugačije supstance, bez značajnih pesticidnih osobina, ali koji povećavaju ili imaju tendenciju da povećaju efikasnost ako se dodaju pesticidima.

U primjeni, okvašivači se svrstavaju u kategoriju pomoćnih sredstava. Korištenje pesticida sa okvašivačima mora biti usuglašeno za oba proizvoda u cilju povećanja efikasnosti i selektivnosti s jedne i zaštiti okruženja, s druge strane. Okvašivači su pomoćne tvari koje se dodaju agrokemikalijama radi povećanja inicijalne efikasnosti, poboljšanja djelovanja i produženja trajanja pesticida i folijarnih gnojiva.

Perzistentnost se ogleda u povećanju početnog depozita kemikalije, maksimalne efikasnosti u dužem vremenskom periodu i zaštiti aktivnih supstanci od gubitaka zbog vremenskih čimbenika sredine. Ovi pripravci prolongiraju ili produžuju efektni vijek folijarno apliciranih pesticida i gnojiva, uz istovremeno smanjenje utjecaja prirodnih vremenskih čimbenika.

Štite depozit na nadzemnim dijelovima biljaka od ispiranja, volatizacije i ubrzane razgradnje od sunčevih i ultravioletnih zraka. Okvašivači štite pesticide na usjevu zbog mogućih gubitaka od kiše, vode pri navodnjavanju i fizičke abrazije. I najzad,omogućavaju ravnomjerno širenje, poboljšavaju i povećavaju početni depozit škropiva. Okvašivači omogućavaju bolje prijanjanje škropiva djelujući na razbijanju površinske tenzije vode. Na taj način okvašivači ne štite pesticide, nego samo čine vodu vlažnijom u dužem periodu. Okvašivači smanjuju površinsku napetost škropiva tako da se kapi šire i prijanjaju na većoj površini lista. Ovim se reducira spiranje škropiva tokom i posle aplikacije.

Dodaju se kod prskanja ili raspršivanja pripravaka kontaktnog djelovanja u cilju smanjenja površinske napetosti, čime se postiže bolje vlaženje biljnih dijelova, kao i za povećanje sposobnosti prianjanja. Koriste se kod suzbijanja pepelnice na jabuci, peronospore luka, kod tretiranja kultura i insekata s naglašenom voštanom prevlakom (repe, kupusnjače i druge) kao i kod tretiranja biljaka s izraženim dlakavim listovima, kao i kod suzbijanja ličinki koje formiraju paučinaste zapretke. Može se smanjiti doza uporabom ovih tvari za 15 – 20 %. Na tržištu se nalazi veliki broj okvašivača, različitih namjena. Jedni se koriste kod svih pesticida dok drugi samo kod herbicida.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.