Nova pakiranja rakija

206
Spread the love

Kako je naše tržište zasićeno raznoraznim poljoprivrednim proizvodima, tako je i njihova prodaja bitno ograničena. To se prije svega odnosi na sve veću nelojalnu konkurenciju u kojoj se, zahvaljujući fenomenu dampinških cijena, mali proizvođači ne mogu izboriti za svoje mjesto na tržištu.

ILUSTRACIJA

Drugim riječima, globalizacija čini svoje, pa tako i u oblasti vinogradarstva i vinarstva „veliki jedu one malene“. Međutim, s malo domišljatosti ipak se može naći svoje mjesto na tržištu. Pri tomu sami vinari trebaju učiniti prvi korak. Najbolji primjer jesu proizvođači koji su ove godine obogatili svoj asortiman novim proizvodom. Naime, radi se o ukrasnoj boci u kojoj raste i dozrijeva grozd i u koju se naknadno ulijeva rakija koja će odležavanjem preuzeti aromu grozda. Genijalno!

Cvatnja vinove loze ovisi o više čimbenika i varira ovisno od vinograda do vinograda. Ali, možemo ustvrditi kako jedan cvijet cvate tri do četiri dana, jedan grozd (cvat) pet do deset dana, jedan trs od osam do dvanaest dana i na koncu jedan vinograd od dvanaest do dvadeset dana. Nakon obavljene oplodnje i obrazovanja bobica cvat postaje grozd. Upravo tada, što pažljivije, pomno odabrane grozdove ubacujemo u unutrašnjost ukrasnih boca. Potom boce pričvrstimo na primjereno mjesto na trsu. Za pričvršćivanje se obično koristi savitljiva žica s plastičnom izolacijom jer bolje drži bocu i malo korodira.

Boce se mogu pričvrstiti i gumenim trakama ili odgovarajućim uzicama, s tim da spomenuti materijal za pričvršćivanje treba biti otporan na vremenske prilike i ultraljubičasto zračenje. To je i razumljivo s obzirom na činjenicu kako grožđe dozrijeva za velikih ljetnih vrućina zbog čega postavljene boce povremeno treba kontrolirati jesu li dobro učvršćene. Dobro bi bilo ukoliko bi se boce mogle učvrstiti na žičanu konstrukciju naslona jer bi time neznatno opteretile sam trs. Ukoliko se u blizini postavljenih boca nalaze i drugi grozdovi, njih treba odstraniti, kako ne bi narušavali te ometali razvoj i dozrijevanje grozda umetnutog u unutrašnjost postavljene ukrasne boce. Kada je grozd dozorio, peteljku odrežemo te bocu pažljivo skinemo s trsa. Nakon toga bocu s izvanjske i unutarnje strane operemo mlazom hladne vode. U tu svrhu eventualno se možemo poslužiti uskom četkom za pranje boca ali samo uz maksimalnu opreznost, a sve kako ne bi došlo do nagnječenja i oštećenja bobica grozda.

Na koncu bocu okrenemo kako bi se voda iz njezine unutrašnjosti ocijedila. U, na taj način pripremljenu i osušenu bocu s grozdom, ulijevamo rakiju, te je dobro zatvorimo (začepimo). Boce se potom spremaju u podrum, u trajanju od nekoliko mjeseci, a sve kako bi rakija preuzela aromu grozda. Nakon nekoliko posluživanja, kada boca bude potrošena do kraja, ponovno je punimo rakijom što možemo činiti i nekoliko puta.

Kako danas na tržištu imamo niz zanimljivih oblika i veličina boca, tako možemo, u vlastitom aranžmanu, napraviti zanimljivu kolekciju prigodnih darova. Oni malo marljiviji i maštovitiji mogu napraviti zanimljivu ponudu turistima jer je boca pripremljena na ovakav način svojevrstan unikatni rad. A takve proizvode s autohtonim predznakom, u ovom slučaju grožđem, turisti uglavnom i rado nabavljaju!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.