24.4 C
Zagreb
29 . travanj 2025
Savjeti Stranica 20

Savjeti

Savjeti za poljoprivrednike i sve one koje zanima poljoprivreda…

Kako dezinficirati nastambe za stoku?

Isušivanje je odlična metoda koja se sastoji u izlaganju predmeta suncu, koje je svojim zrakama dobar dezinficijens. Paljenjem i žarenjem dezinficiraju se željezni, metalni i...

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine i odabir namirnica može smanjiti mogućnosti zaraze bolestima koje...

Gnojidba lončanica

Većina sobnih lončanica na raspolaganju ima malo plodne zemlje koja se brzo iscrpi. A većina gotovih supstrata sadrži količinu hranjiva koja je dovoljna samo za...

Treba li rezati gomolj krumpira prilikom sadnje?

Rezidba gomolja krumpira uglavnom se primjenjuje kod krupnije kalibraže sorte Jaerla, ali i kod ostalih sorata koje se sade na ovom području. Moglo bi se...

Kako zaštititi mlade voćke od zečeva?

Tijekom zimskih mjeseci zečevi mogu pričiniti velike štete u voćnim nasadima. Štete su posebno velike u godinama kada je visok snježni pokrivač i kada zec...

Biološka zaštita od cvjetnog štitastog moljca na rajčici

Rajčicu napada veliki broj štetnika. Najznačajniji je cvjetni štitasti moljac u narodu zvan kao bijela mušica, koji kod velike brojnosti prinos rajčice može smanjiti...

Vrijeme je za prskanje protiv korova

Kao i proteklih sezona u ovom kalendarskom razdoblju kondicija ozimih usjeva je vrlo različita, ovisna o roku sjetve, izboru sjemena, provedenoj osnovnoj gnojidbi i...

Što trebate znati o voćnim rakijama

S jednostavnim znanjem moguće je brže i učinkovitije ukloniti šest bitnih grešaka voćnih rakija, koje su ponajprije posljedica neznanja proizvođača i u manjem opsegu...

Prskanje crvenim uljem

Zimsko prskanje vinograda i voćnjaka važno jer prevenira pojavu nekih bolesti i štetnika u tijeku vegetacije, a provodi se pred početak vegetacije. Prije prskanja treba...

Zimska zaštita voćaka

Vegetativno mirovanje voćaka tijekom zime koristi se za obrezivanje i zimsku zaštitu od bolesti i štetnika. Zaštita se provodi kemijskim i mehaničkim mjerama zaštite. Mehaničke...

Čuvanje ubranog povrća

Glavni faktori kvarenja kvalitete svježeg povrća i voća kod čuvanja su proces disanja i stvaranje plina etilena. Nakon berbe plodovi povrća i voća - mada...

Rezidba plasteničkog krastavca

Krastavci su interesantni u proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru jer brzo rastu i mogu početi roditi za 60-70 dana po sjetvi. Proizvodnja krastavaca ovisno o...

Skladištenje mineralnih gnojiva

Prilikom skladištenja mineralnih gnojiva potrebno je pridržavati se nekih uputa kako se ne bi narušila kvaliteta uskladištenih proizvoda te kako bi zadržala sva deklarirana svojstva...

Uništavanje divlje kupine u voćnjacima

Divlja kupina se može uništiti na dva načina. Na način da, ukoliko se tlo ne obrađuje te želite da trava ostane prisutna a kupina...