Koju sortu jabuka odabrati za kolače?

314

Plodovi jeseni donose radost. Jabuka, „kraljica voća“, znak je zdravlja. Stara izreka govori: „Svakog dana jabuka jedna, svježa, kuhana ili pečena, bitno da je pojedena“, piše Savjedodavna služba.

O ljekovitom djelovanju konzumacije jabuka govorio je i Hipokrat. Osim konzumacije svježih plodova oni su korišteni za preradu, ali i za pripravljanje slastica. Koju sortu jabuka odabrati za pripremanje kolača?

Stolne sorte jabuka iako aromatičnog okusa nisu uvijek pogodne i za pripremanje kolača. Pri odabiru sorte jabuke važan je harmoničan odnos šećera i kiseline, sočnosti i čvrstoće, što je potvrđeno i istraživanjem Državne obrazovno-istraživačke stanice za vinogradarstvo i voćarstvo (LWO) provedenim u Weinsbergu u njemačkoj državi Badenwürttemberg.

Razlike u kvaliteti plodova su bile jasne već prilikom obrade jabuka. Pojedine sorte primjerice “Jonagold”, “Rubinola” i “Otava”, dobro su se gulile i jedva da su posmeđile, dok su ostale dobivale negativne bodove radi pojave previše soka i pjene prilikom pečenja, a samo neke sorte jabuke su se skoro u potpunosti raspale u pećnici.

U ocjenjivanju sortne kvalitete jabuka za kolače 30 sudionika testa bilo je istog mišljenja: najbolje su bile “Jonagold” i “Pilot”, kao i novije sorte otporne na krastavost ploda “Enterprise”, “Florina” i “Topaz”. Ocjenu “još dobra” iako mekana dobila je sorta “Boskop”; nove sorte “Rebella”, “Otava”, “Reanda” i “Gerlinda” ocijenjene su kao prekisele ili pak isprazne u okusu. Ocjenu prečvrste i preslatke dobile su novije sorte “Fuji” i “Elstar” koje prilikom pečenja postaju kašaste odnosno gnjecave, dok se sorta “Braeburn” pokazala kao prekisela i presuha. Isuviše meke bile su nove sorte “Rewena”, “Ahra” i “Rubinola”.

Interesantno je da se “Berlepsch” i “Melrose” nisu pokazale dobrima – te svoj aromatični okus gube prilikom pečenja.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.