Za proizvodnju rakije travarice koristi se najčešće rakija lozovača, jačine 35-50% alkohola.
Od većeg broja «trava» najčešće se koriste sljedeće: Salvia officinalis- kadulja (grančice), Mentha piperita-metvica grančice), Thymus vulgaris-majčina dušica (grančice), Galluna vulgaris-vrijesak (grančice), Artemisia absianthium- gorski pelin (listovi), Juniperus communis-borovica ili kleka (zrele bobice).
Travarica se može proizvesti na dva načina:
1. sve navedene trave mogu se u potrebnoj količini staviti u rakiju i ostavite je da odleži, nakon čega se mora profiltrirati, najčešće kroz gazu.
2. navedene trave stavite u manju količinu rakije i neka odleži dvadesetak dana. Dobiveni macerat ulijte u ostatak rakije. Kad ulijete rakiju travaricu u boce, umetnite u bocu grančicu od jedne trave, što djeluje vrlo dekorativno, a takva boca rakije može poslužiti i kao poklon. U rakiju namočite svježe ubrane trave, bolje je nego suhe.