Sve o uzgoju smilja

3698

Smilje je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika. Razvija ravnu, u gornjem dijelu razgranatu stabljiku.

smilje

Stabljika samoniklih biljaka doseže visinu od 40 cm, a uzgojenih i do 80 cm. Iz drvenastog vrctcnaslog rizoma svake se godine razvije nekoliko desetina cvjetonosnih stabljika. Listovi su izduženi i po obodu cijeli. I stabljike i listovi obrasli su sitnim dlačicama. Cvjetovi su na vrhovima grana skupljeni u cvat. Boja cvjetova je zlatno-žuta, a mogu se naći i biljke s narančastim ili bijelim cvjetovima. Nakon oplodnje, cvjetovi brzo sazrijevaju. Sjeme je vrlo sitno, izduženo, gotovo crne boje. Masa 1000 zrna je 0,027 – 0,031 g, a I g sjemena sadrži 32 000 – 37 000 zrna. Biljka je otporna na niske temperature i dobro podnosi dugotrajne suše.

Smilje je biljka suhe i tople klime. Primorsko samoniklo smilje (H.italicum.) raste u najtoplijim priobalnim područjima koja su izložena suncu i toplini, smilje (H. arenarium) također zahtijeva puno svjetla i topline. Smilju najviše odgovaraju laka, propusna tla. Dobro uspijeva i na plodnim, dubokim tlima, bogatim karbonatima. Teška i vlažna tla treba izbjegavati.

Kao višegodišnja kultura smilje se ne uzgaja u plodoredu. Na istoj se površini može uzgajati 5-8 godina. Ako je površina za uzgoj zakorovljena višegodišnjim korovima, tijekom ljeta ju treba više puta oprašili. U jesen treba obaviti oranje na dubinu od 30 cm.

Osnovna gnojidba obavlja se zajedno s oranjem. Ovisno o plodnosti tla, koristi sc 200 – 400 kg/ha mineralnog gnojiva NPK (15-15- 15). Sljedećih se godina u jesen ili u rano proljeće primjenjuje oko 200 kg/ha istog gnojiva.

Na manjim se površinama razmnožavanje obavlja dijeljenjem busena, a na većim preko presadnica. Presadnice se proizvode tijekom ljeta u hladnim lijehama. Sjeme sc sije kajem lipnja ili početkom srpnja na plodno i dobro usitnjeno tlo, čisto od korova. Tlo se može pognojiti zrelim stajskim gnojem. Sjetva se obavlja ručno, pri čemu treba paziti da se sjeme ravnomjerno rasporedi po površini. Za lm2 potrebno je 0,3 – 0,5 g sjemena, ako je klijavost 50 %. Na površini od lm2 može se uzgojiti 300 – 400 presadnica, što znači da za površinu od 1 ha treba 120 – 150 m2 lijeha, odnosno 40 – 60 g sjemena. Nakon sjetve tlo treba povaljati ručnim valjkom, a lijehe zasjeniti i redovito zalijevati. U tim uvjetima biljke niču nakon 10 – 15 dana. Kada biljke razviju drugi par listova, zasjenu treba ukloniti.

Presadnice se presađuju u polje tijekom jeseni, najčešće u listopadu. Proljetna se sadnja obavlja tijekom ožujka, a najkasnije u prvoj polovici travnja. Presadnice se sade u redove na razmaku od 50 do 70 cm, a razmak između biljaka u redu treba biti 30 – 40 cm. Za sadnju na razmaku 50 x 30 cm potrebno je 66 600 presadnica/ha, a za sadnju na razmaku 70 x 30 cm, 47 600 presadnica/ha. Sadnja se na manjim površinama obavlja ručno, a na većim strojno, pomoću sadilica.

Okopavanje se obavlja zajedno s međurednim kultiviranjem, najčešće 2-3 puta tijekom vegetacije, a posebno u prvoj godini uzgoja. Prihranjivanje je nužno tijekom vegetacije jer omogućava brži razvoj mladih biljaka. Obavlja se tijekom travnja, kad se biljke počinju razvijati. Koristi se dušično gnojivo (KAN) u količini 100 – 200 kg/ha.

Žetva se obavlja rezanjem cvatova iznad prvih listova. Za proizvodnju eteričnog ulja cvatovi se režu na dužinu od 15 cm. Za proizvodnju cvijeta (Helichrisi jlos) žetva se obavlja kad je jedna trećina cvjetova u cvatu otvorena jer je tada boja cvjetova najintenzivnija. U toj fazi cvjetovi sadrže oko 65 % vlage.

Smilje se može sušiti prirodno, na zaštićenom i prozračnom mjestu, ili u sušnicama na temperaturi od 40 do 45 °C. Eterično ulje dobiva se destilacijom uvenulih cvatova pomoću vodene pare.

Na površini od l ha dobije se 3500 – 4000 kg suhih, odnosno 7000 – 8000 kg svježih cvatova. Ovisno o uvjetima proizvodnje, prinos eteričnog ulja je 8-12 kg/ha. Biljke uzgojene u kontinentalnim područjima u fazi cvjetanja sadrže 50 % vlage i 0,15 % ulja, a nakon cvjetanja 30 % vlage i 0,13 % eteričnog ulja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.