Suzbijanje čađave krastavosti na jabukama i kruškama

1100

U suzbijanju fuzikladija najvažnije je spriječiti primarnu infekciju. Te primarne infekcije traju od početka vegetacije pa sve do fenofaze ploda starosti 6 tjedana. Vremenski to može trajati od 50-75 dana.

prskanje vocaka

Naravno, s obzirom na uvjete (vlaga i temperatura) najjače infekcije nastupaju u periodu pred cvatnju, u cvatnji i nakon cvatnje. U tom periodu istovremeno je i najjači izlazak askospora, a uvjeti za zarazu vrlo povoljni. Iako fuzikladij zalazi u tkivo organa jabuke (list i plod), on u svojoj prvoj fazi nakon proboja kutikule zalazi hifama samo pod kutikulu, dakle vrlo plitko. Zbog toga neki površinski fungicidi (MANKOZEB ili STOPER) mogu spriječiti daljnji razvoj fuzikladija ukoliko od infekcije nije prošlo više od 24 sata.

Ukoliko je od infekcije prošlo više od 24 sata pa sve do 2-3 dana (ovisno o temperaturi) možemo u prvim fazama rasta upotrijebiti sredstva na bazi ditianona ili dodina. Ukoliko su listovi dovoljno razvijeni možemo upotrijebiti sistemična sredstva iz grupe inhibitora biosinteze ergosterola (CROS ili ROTONDO) u kombinaciji s preventivnim fungicidima posebno na bazi ditianona ili MANKOZEBA ili STOPERA.. Uvijek nastojte da se takva stanja kašnjenja rješavaju preventivno, a kurativno suzbijanje predstavlja drugu varijantu koja nastaje u uvjetima promjenjva vremena ili izostanka preventivne zaštite. Osobito koristite priliku ulaska u nasad preventivno (nekoliko sati prije kiše) strobulurinima iz dodatak MANKOZEBA ili STOPERA.

Isto tako svaka novo izrasla biljna masa ponovno je podložna infekcijama. Primjena sistemičnih fungicida iz grupe IBE olakšala je borbu protiv fuzikladija, međutim s primjenom tih sredstava ne smijemo pretjerivati zbog pojave rezistentnih sojeva na fuzikladij. Sredstva iz te grupe djeluju prvenstveno sprečavajući rast micelija dok strobulirinska sredstva djeluju prvenstveno preventivno sprečavajući klijanje spora ili konidija. Sredstva iz grupe IBE ulaze u list vrlo brzo (1-3) sata dok je vezanje strobulirina za epikutikularne voskove u trajanju 10 do 20 sati.

Mogućnost pojave rezistentnosti (FRAC klasifikacija) je srednja za obje grupe sredstava, dok je za kontaktna sredstva niska. Isto tako s primjenom sistemičnih fungicida ograničeni smo na period kada su razvijeni listovi i plodovi dok smo u periodu kretanja vegetacije upućeni na sredstva koja djeluju preventivno – kontaktno (fenofaza B-C3) i kontaktno dubinska sredstva (fenofaza (C3-D3).

U suzbijanju moramo voditi računa da oborine veće od (20-30 mm) ispiru fungicide i ako se to desilo 2-3 dana nakon zadnjeg tretiranja, tertiranje moramo ponoviti. Općenito preventivna sredstva kao što su MANKOZEB i STOPER osiguravaju nam zaštitu u vremenu od 7 dana i mala je mogućnost pojave rezistentnosti patogena na ta sredstva dok kurativna sredstva djeluju 2-3 dana unatrag, odnosno na ostvarenu infekciju, te 2-3 dana unaprijed štite biljku od pojave nove infekcije ali je pojava rezistentnosti na te pripravke veća.

Zaštitu od fuzikladija počinjemo od bubrenja pupova (B-C3) i to bakrenim sredstvima. Od bakrenih sredstava možemo upotrijebiti NORDOX 75 WG u konc. 0,2% (fenofaza B) do 0,15% (fenofaza C3). Najčešće u toj fazi dovoljno je dva tretiranja, ali ukoliko nastupi hladnije i kišovito vrijeme primjena bakra može se nastaviti u u nižoj koncetraciji ili u kombinaciji s MANKOZEBOM preventivno. U toj fazi ne smijemo propustiti preventivno suzbiti fuzikladij.

Kurativno suzbijanje nema učinka. Katkada je bolje tretirati i po laganoj kiši nego uopće ne prskati. Osim NORDOXA 75 WG preporučujemo u istoj fenofazi primjenu CRVENOG ULJA u konc. 2-3 %. CRVENO ULJE je kombinacija bakra i mineralnog ulja koje pored fuzikladija djeluje i na prezimljujuće forme jaja lisnih uši i crvenog voćnog pauka.

Kako vegetacija odmiče i listovi se razvijaju možemo upotrijebiti kontaktno dubinska sredstva na bazi ditianona i dodina. Razvojem listova prije pojave kiše treba se obaviti jedno ili dva preventivna tretiranja kombinacijom krezoksim- metila u kombinaciji s MANKOZEBOM ili STOPEROM, a u uvjetima promjenjiva vremena sistemičnim fugicidima (CROS) uz dodatak kontaktnih (MANKOZEB ili STOPER ili proizvod na bazi ditianona).

U uvjetima slabijih infekcija možemo upotrijebiti ROTONDO (0.1 %) + MANKOZEB (0,25 %) ili STOPER (0.2 %).

U ljetnom periodu kada opasnost od primarnih infekcija opadne te nastupe sušniji dani, zdravstveno stanje održavamo primjenom kontaktnih fungicida (najčešće u razmacima od 10-14 dana kao što je STOPER (0,2%) ili MANKOZEB (0,25%). Ako je infekcija ostvarena ovisno o vremenu ulaska u nasad (2 ili 3 dana nakon kiše) dobro je povećati koncentraciju fungicida za 20-30 %. Koncetraciju pripravaka treba uskladiti s promjenom volumena krošnje što će mijenjati i dozu pripravka kroz samu vegetaciju. Važna je aplikacija (veličina čestica, struja zraka, miješanje pripravaka, sušenje depozita, temperatura u vrijeme primjene sredstava, pojava rose u voćnjaku).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.