Baršunasta plijesan rajčice

3364
Spread the love

Baršunasta plijesan predstavlja zadnjih godina poseban problem pri uzgoju hibrida rajčice neograničenog rasta u negrijanim zaštićenim prostorima, odnosno još češće u grijanim plastenicima i hidroponskom načinu uzgoja.

barsunasta plijesan

Razvoj baršunaste plijesni primarno određuje osjetljivost (neotpornost) hibrida, optimalne temperature zraka i visoka relativna vlažnost. Optimalne temperature za zarazu rajčice su vrijednosti 22-24°C, a relativna vlažnost zraka pri tome mora biti veća od 90%. Baršunasta plijesan najčešće napada lišće rajčice, a rjeđe mogu biti zaraženi plodovi, cvjetovi, peteljke i stabljika.

Najprije je napadnuto starije (donje) lišće jer je pri zemlji relativna vlažnost veća. Karakteristični simptomi ove bolesti se prepoznaju na naličju (donjoj strani) napadnutog lišća u formi maslinasto-baršunastih prevlaka, koje potječu od brojnih sporonosnih (reprodukcijskih) organa. Zbog većeg broja infekcija ostvarenih u relativno kratkom razdoblju, lišće se osuši, a epifitocija može završiti defolijacijom biljaka.

Na licu lista javljaju se nekroze, a sa donje strane maslinasto zelene baršunaste prevlake. Ako gljiva napadne čitav list on se deformira i osuši. Zaraza se može proširiti na cvjetove koji otpadaju, a rjeđe zahvaća i plod. Bolest preživljava u tlu na zaraženim biljnim ostatcima ili na armaturi plastenika. Izvor zaraze može biti zaraženo sjeme. U vegetaciji se širi vjetrom, kišom, a mogu je raširiti radnici koji obavljaju zelene radove u plasteniku.

Redovne preventivne mjere uključujući zdravo sjeme, otporne sorte, plodored, rijeđi sklop i održavanje relativne vlage u plastenicima ispod 85%, mogu značajno smanjiti opasnost od ove bolesti. Redovna primjena fungicida Daconil i Ortiva protiv plamenjače rajčice, dovoljna je mjera zaštite od ove bolesti.

Ako se baršunasta plijesan pojavi prije primjene fungicida potrebno je odstraniti sve zaražene listove i iznijeti ih iz objekta te potom zapaliti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.