Uzgoj muškatne kadulje

2623

Muškatna kadulja je dvogodišnja biljka. U prvoj godini razvija rozetu, a u drugoj cvjetonosnu stabljiku.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Ima vrlo snažan, razgranat korijen koji prodire duboko u zemlju, čak i do 1,5 m. Stabljika je ravna, četverokutna, visine 1,0 – 1,5 m. Prizemni listovi su vrlo krupni, a oni na cvjetonosnoj stabljici sitniji. Cvjetovi su krupni i skupljeni u cvat. Cvat se sastoji od osnovne stabljike s primarnim grančicama koje su obrasle cvjetovima. Cvjetovi su svijetloružičaste ili bijele boje. Sjeme je okruglo, tamno i krupno i sazrijeva već krajem lipnja. Masa 1000 zrna je od 2,5 do 3,5 g. Biljke dobro podnose niske temperature i prezimljavaju bez oštećenja.

Muškatna kadulja je biljka toplih i sunčanih krajeva. U sunčanijim područjima zaštićenim od vjetra cvatovi sadrže više eteričnog ulja. Muškatna kadulja uspijeva na gotovo svim tipovima tala, ali joj najviše odgovaraju ilovasta tla bogata hranjivima. Za uzgoj nisu pogodna močvarna i teška tla.

Muškatna kadulja je dvogodišnja biljka, ali se ponekad uzgaja kao višegodišnja kultura. Bez obzira na to što ne ulazi u plodored, najbolje ju je uzgajati iza kultura koje ostavljaju tlo čisto od korova. U jesen treba obaviti oranje na dubinu do 30 em, a neposredno prije sjetve površinsku obradu tla. Osnovna se gnojidba obavlja zajedno s oranjem. Koristi se 30 – 40 t/ha stajskog gnojiva ili, u predsjetvenoj pripremi tla, 300 – 600 kg/ha mineralnog gnojiva NPK 15-15-15.

Muškatna kadulja se razmnožava direktnom sjetvom sjemena u polje ili preko presadnica. Direktna sjetva sjemena obavlja se u proljeće, krajem ožujka ili početkom travnja. Sjetva se obavlja strojevima sijačicama u redove na razmaku 60 – 70cm i na dubinu od 2 em. Za površinu od 1 ha potrebo je 2 – 4 kg sjemena.

Presadnice se proizvode u hladnim lijehama. Koristi se sjeme ubrano tijekom istog ljeta. Sjetva se obavlja u drugoj polovici srpnja. Za proizvodnju 50 000 presadnica potrebno je 125 – 150 m2 lijeha ili 300 – 500 g sjemena klijavosti 90 % i čistoće 98 %. Presadnice se presađuju u jesen, krajem listopada ili tijekom studenog. Razmak između redova treba biti 60 – 70 cm, a između biljaka u redu 30 cm.

Za prihranjivanje se koriste dušična gnojiva. Prve godine uzgoja, na početku vegetacije, primjenjuje se 100 – 150 kg dušičnog gnojiva KAN, a kasnije 150 – 200 kg. U drugoj se godini prije početka vegetacije treba zajedno s međurednim kultiviranjem primijeniti 300 – 400 kg mineralnog gnojiva NPK 15-15-15, a nakon toga 200 kg/ha dušičnog gnojiva KAN.

Za proizvodnju eteričnog ulja žetva se obavlja kada se na donjoj trećini cvata otvore svi cvjetovi. Žetva se na manjim površinama obavlja ručno, a na većim kosilicama. Biljke se kose odmah ispod cvata. Destilacija slijedi odmah nakon berbe jer stajanjem cvatovi gube eterično ulje. Nakon tri sata sadržaj ulja može se smanji za 30 – 40 %. Prinos svježeg cvijeta je 8000 – 12000 kg/ha, a eteričnog ulja 5-10 kg/ha

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.