24.7 C
Zagreb
19 . lipanj 2024
Ratarstvo Stranica 3

Ratarstvo

Edukacija i članci iz područja ratarstva i agrotehnike…

Gnojidba jarog ječma i zobi

Prilikom odluke za uzgoj jarog ječma i zobi valja odabrati tlo dobre strukture, najbolje je da to bude srednje teško tlo koje je dobro...

Pravilo gnojidbe pšenice

U jesen zaorati gnojiva za osnovnu gnojidbu s povišenim sadržajem fosfora i kalija (NPK 7:20:30; 10:30:20; 8:26:26…) te manji dio dušika (UREA, ovisno o...

Jesen u polju

Ozime žitarice su jedna od važnijih kultura po rasprostranjenosti u svijetu i od njihove proizvodnje, prije svih pšenice, ovise i cijene drugih roba na...

Vilina kosica, najveći štetnik na lucerni

Nema korijen ni list, ne vrši fotosintezu, pa koristi hranu svog domaćina parazitirajući na njemu. Tankim nitima se ispreplete oko domaćina i sisaljkama (haustorijima)...

Kako održavati ugar?

Pitanja koja često upućuju poljoprivredni proizvođači odnose se na agrotehničke mjere koje je dopušteno provoditi na zemljištu navedenom kao ugar u Zahtjevu za plaćanja. Definicija...

Agrotehnika kod uzgoja grahorice

Osnovna je obrada tla za ozimi usjev na dubinu 30 cm te gruba priprema tla ujesen. U osnovnoj obradi tla i predsjetvenoj pripremi u tlo...

Kako pravilno uzeti uzorak tla?

Dubina s koje se uzima uzorak za jednogodišnje usjeve jest 0-30 cm, a za višegodišnje (voćnjake i vinograde) 0-30 cm i 30-60 cm. Ako su...

Vađenje šećerne repe

Vadi se u tehnološkoj zriobi. Vrijeme početka vađenja određuju stručnjaci šećerane na temelju provjere zrelosti šećerne repe. Može se vaditi ručno vilama, plugom, linijama...

Zanimljivosti o heljdi

Heljda je jednogodišnja biljka, visoka 15-60 cm, ima uspravnu ili vijugavu, slabo razgranjenu stabljiku, koja na kraju postaje crvena. Heljda je jednogodišnja biljka, visoka 15-60...

Morfologija soje

Soja je samooplodna diploidna jednogodišnja zeljasta biljka, koja ima sposobnost vezati atmosferski dušika putem dušične fiksacije. Ima jak korijenov sistem, po obliku vretenast i veoma...

Uzgoj krmnog kelja

Krmni kelj traži duboku obradu. Ako dolazi nakon ozimih usjeva, duboko se ore za ozimi usjev. Nakon skidanja ozimog usjeva u proljeće tlo se ore...

Zanimljivosti o pšenici

Najveći značaj ima obična ili meka pšenica, Triticum vulgare. Pšenica se prije svega koristi kao krušna biljka. Pšeničnim kruhom hrani se oko 70% stanovništva....

Dorada duhana

Nakon otkupa duhana od kooperanata, duhan je potrebno obraditi i pripremiti za proizvodnju cigareta. Proces obrade duhana dijelimo u pet faza: blendiranje, kondicioniranje, treširanje,...

Žetva sirka

Sirak za proizvodnju zrna žanje se u punoj zriobi. Ravnomjerno dozrijeva i ne osipa se. Žetva se obavlja adaptiranim žitnim kombajnom. Zrno treba sušiti...