Četverotočkasti kukuruzni sjajnik

2443

Četverotočkasti kukuruzni sjajnik štetnik je podrijetlom iz Amerike, koji je prenesen u Europu krajem drugog svjetskog rata, a u Hrvatskoj je otkriven 1983. godine u Novoj Gradišci. Polifagna je vrsta, hrani se dozrelim plodovima breskvi, borovnica, jagoda, malina, dinje te kukuruzom.

sjajnik kukuruzni

Javlja se kao sekundarni štetnik različitih poljoprivrednih kultura koje su prethodno oštetili kukci, glodavci, ptice ili paraziti koji uzrokuju bolesti. Odrasli oblik crne je, sjajne boje, dug 3-7 mm. Na svakom pokri-Iju uočavaju se po dvije žutonarančaste pjege.

Četverotočkasti kukuruzni sjajnik ima jednu generaciju godišnje, međutim novija istraživanja ukazuju da sjajnik ima dvije i više generacija godišnje. Prezimljuje odrasli oblik u tlu, pod korom drveća ili u biljnim ostacima. Odrasli kukci postaju aktivni tijekom toplijih dana krajem zime ili u rano proljeće. Ovipozicija se odvija tijekom proljeća na vlažnim biljnim ostatcima u procesu truljenja. Najveći broj jaja ženke odlažu u svibnju. Jedna ženka može odložiti do 400 jaja. Ličinke se razvijaju u biljnim ostacima, a kukuljenje se odvija u tlu. Odrasli oblici nove generacije javljaju se tijekom lipnja kada odlijeću na polja pod raznim poljoprivrednim kulturama, gdje ostaju sve do prezimljcnja.

Kukuruzni se sjajnik hrani svilom neoštećenog kukuruza ne uzrokujući time značajne štete. Značajnije štete pričinja na klipovima kukuruza oštećenim ishranom kukuruznog moljca, a veće štete uzrokuje izgrizajući neoštećeno zrnje kukuruza u mliječnoj zriobi kada može ogoliti polovicu ili čak i veći dio klipa. Najviše i najčešće su oštećeni klipovi kukuruza na rubnom dijelu polja. Opadanjem vlažnosti zrna smanjuje se intenzitet ishrane zbog nemogućnosti ishrane na suhom zrnu gdje štetnik ugiba te stoga nema opasnosti od prenošenja štetnika sjemenskom robom.

Ovaj se štetnik preventivno suzbija uklanjanjem biljnih ostataka; dozrelih i oštećenih plodova, kukuruzinca, te zaoravanjem biljnih ostataka. Kukuruzni sjajnik koji je prisutan na sjemenu može se suzbiti insekticidima za tretiranje sjemena. U slučaju iznimno jake pojave može se provesti tretiranje samo rubova parcela visoko vrijedne (sjemenske) proizvodnje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.