Promjena položaja sirišta

1113

Dislokacija sirišta je stanje kod kojega dolazi do promjene položaja pravoga želuca (sirišta) iz njegovoga normalnoga položaja na desnu ili, u većini slučajeva, na lijevu stranu trbuha životinje.

krava

Sirište se normalno nalazi u donjem dijelu trbuha. Zbog premještanja na lijevu stanu sirište se ukliješti između buraga i trbušne stjenke te je prolaz hrane onemogućen i dolazi do napuhavanja. Do promjene položaja sirišta može doći zbog povećane maternice tijekom bređosti, drugih metaboličkih poremećaja, poput hipokalcemije, omašćenja jetre ili mastitsa, te zbog nedovoljne količina hrane ili nedovoljno vlaknine u hrani.

Velika količina žitarica u hrani može dovesti do nakupljanja plinova i gubitka motiliteta probavnoga sustava, što, također, pogoduje promjeni položaja sirišta. Životinja zato slabo ili ništa ne jede, proizvodi malo mlijeka i drži se pogrbljeno. U početku je količina izmeta mala ili postoji blagi proljev, a kasnije se javlja tamni, jako smrdljivi izmet ili proljev. Sirište se u normalni položaj može pokušati vratiti okretanjem životinje na leđima s jedne na drugu stranu. To nije učinkovita metoda, jer se sirište ponovno može dislocirati.

Učinkovita je metoda kirurški zahvat trajne fiksacije sirišta, koju izvodi veterinar. Prevencija se svodi na pravilnu hranidbu. Bitan je postupni prijelaz na hranu bogatu ugljikohidratima, koja lako vrije. Potrebno je životinjama kontinuirano omogućiti dostatnu količinu voluminozne hrane.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.