Državni tajnik Majdak na panelu “Zakonodavni okvir obavljanja djelatnosti ugostiteljstva i njezini izazovi”

92
Spread the love

Danas, 4. studenoga 2024. godine u Opatiji je održan 36. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika te se kao ključni problem ugostitelja naveo nedostatak radne snage i potreba za dodatnim administrativnim i poreznim rasterećenjem.

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina je istaknuo da je u prošle dvije godine u programu konkurentnosti turističkog gospodarstva subvencionirano više od 260 ugostitelja i projekata zelene tranzicije te su dodijeljena 3 milijuna eura, a lani je riješeno i pitanje poreznog tretmana napojnica. Također je naveo da se radi i na osiguranju dovoljno radne snage, kao i na poticanju što više hrvatskih državljana da se bave turizmom cijele godine te je u tom smislu spomenuo rast plaća i cjelogodišnje zapošljavanje.

U sklopu 36. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika je održan panel “Zakonodavni okvir obavljanja djelatnosti ugostiteljstva i njezini izazovi”, na kojem je sudjelovao državni tajnik Tugomir Majdak.

Državni tajnik Majdak je naglasio kako registrirani OPG-ovi u okviru dopunskih djelatnosti pružanja ugostiteljskih i turističkih usluga na OPG-u nisu i ne mogu biti nelojalna konkurencija restoranima niti drugim ugostiteljima. Isto tako je istaknuo da se ne slaže s tezom da OPG-ovi posluju po povoljnijem poreznom aranžmanu i bez propisanih uvjeta.

„Pozdravljam rastući interes za upisom dopunskih djelatnosti OPG-a, a trenutno su 2.954 OPG-a registrirana za neku od dopunskih djelatnosti (u ukupnom broju OPG-ova čine 2,4%). Trećina OPG-ova s registriranom dopunskom djelatnosti, njih 995, bavi se pružanjem ugostiteljskih i turističkih usluga na OPG-u. Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti ograničava broj gostiju OPG-a te jasno propisuje koje usluge OPG može pružati. OPG-ovi, kao i ostali poslovni subjekti, obvezni su poštivati zakonske propise Republike Hrvatske i ispunjavati svoje obveze u utvrđenim rokovima. Resorno Ministarstvo je osiguralo dodatna sredstva za povećanje kapaciteta objedinjene ponude hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te pozivamo ugostitelje da putem ovakve ponude opskrbe svoje objekte vrhunskom hrvatskom hranom“, rekao je državni tajnik Majdak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.