Mjere za otklanjanje puževa u eko proizvodnji
Ekološka proizvodnja je poseban sustav održivog gospodarenja u poljoprivredi gdje se u borbi protiv puževa koriste mehaničke, biološke i kemijske mjere borbe.
Krtica i jež
S...
Plodnost i biološka aktivnost zemljišta u ekološkoj proizvodnji
U ekološkoj proizvodnji treba neprestano povećavati plodnost i biološku aktivnost tla primjenom odgovarajućeg plodoreda i drugih agrotehničkih mjera.
U ekološkoj proizvodnji treba neprestano povećavati plodnost...
Korak po korak do ekološke oznake
U ovome tekstu donosimo sve korake potrebne za dobivanje eko oznake za maslinovo ulje
Iz dana u dan sve je više zainteresiranih maslinara, koji odbacuju...
Ekološko tretiranje protiv kovrčavosti lista breskve
Kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans (Berk.) Tul ) je najčešća, a time i jedna od najopasnijih bolesti breskve pogotovo na osjetljivim sortama. U pravilu...
Ekološki uzgoj rajčica u zaštićenim prostorima
Presadnice se mogu proizvesti u klijalištima, niskim ili visokim tunelima. U takvim prostorima formiraju se gredice širine 1-1,2 m na kojima se sije ručno...
Slaganje kompostne hrpe
Kompostnu hrpu započinjemo graditi u trenutku kad na raspolaganju imamo dovoljno materijala.
Česta je greška da se na kompost postupno dodaje materijal. Hrpu je potrebno...
Gnojidba u ekološkoj proizvodnji
Stajski gnoj, gnojnica i gnojovka domaćih životinja, napose goveda, te komposti od biljnih otpadaka, čine zajedno s prirodnim organsko-biološkim dodacima i gnojivima, osnovu gnojidbe...
Što je ekološka poljoprivreda?
Mali je broj proizvođača koji mogu zadovoljiti uvjete ekološke proizvodnje. Osobito u početku ona daje manje prinosa nego industrijska poljoprivreda, no kakvoća proizvoda i...
Upotreba pepela u ekološkoj poljoprivredi
Pepeo je od davnina prepoznat kao poboljšivač tla i pospješivač rasta biljaka. Još su i drevni Rimljani zabilježili vrijednost vraćanja pepela tlu.
U 18. stoljeću,...
Što je ekološka poljoprivreda?
Mali je broj proizvođača koji mogu zadovoljiti uvjete ekološke proizvodnje. Osobito u početku ona daje manje prinosa nego industrijska poljoprivreda, no kakvoća proizvoda i...
Suzbijanje krumpirove zlatice u ekološkom uzgoju krumpira
Praćenje pojave i brojnosti krumpirove zlatice provodi se kontroliranjem polja. To bi trebala biti obvezatna mjera a provodi se od polovice svibnja na dalje.
Pregledava...
„Push-pull“ strategija u borbi protiv štetnika
„Push-pull“ strategija predstavlja kombinaciju stimulansa koji mijenjaju ponašanje štetnika, a oni utječu na prostorni raspored i gustoću populacije.
Ova mjera uključuje dvije komponente – „push“...
Ekološki uvjeti za uzgoj vinove loze
Temperature više od 40 °C izazivaju ožegotine na lišću i bobicama, dok najveće štete od niskih temperatura u slučaju kasnih proljetnih mrazova kada se...
Ekološki uvjeti za uzgoj trešnje
Trešnja, kao i sve druge voćne vrste, ima određene zahtjeve prema ekološkim uvjetima proizvodnje. Redoviti i zadovoljavajući urod visoke kvalitete moguće je postići samo...