Biljna gnojiva i folijarna prihrana

352

Izrada biljnih gnojiva može predstavljati jedan od oblika prihrane zalijevanjem ili folijarnim prskanjem po listu biljke. Najčešće biljne gnojnice proizvodimo od kombinacije biljaka – kopriva za dušik, gavez za kalij, valerijana za fosfor, ili kombiniranjem različitih korovnih biljaka.

Za pripremu gnojiva od koprive uzeti 1 kg svježe ili 200 g osušene koprive i potopiti u 10 l vode. Koprivu staviti u vodu, dobro izmiješati i ostaviti da fermentira tijekom 10 do 15 dana. Svaka dva do tri dana sadržaj u kanti promiješati kako bi se aerirao i potaknuo proces fermentacije. Otvor prekriti tkaninom koja omogućava protok zraka ali onemogućava upadanje kukaca i nečistoća u smjesu. Fermentacija je gotova kada završi pjenušanje.

Ovaj pripravak razvija neugodan miris pa ga smjestite u najudaljeniji dio vrta. Nakon završene fermentacije sadržaj kante procijedite i koristite kao gnojivo nakon što ga razrijedite sa vodom. Razrijedite u omjeru 1:10 kada zalijevate, a u omjeru 1:25 kada obavljate folijarnu prihranu.

Slično kao i čaj od koprive može se izraditi i pripravak od gaveza. Gavez je bogat kalijem, kalcijem, željezom, fosforom i manganom. Način pripreme: 1 kg svježih gavezovih listova potopite u 10 l vode. Ostavite fermentirati 10 dana nakon čega procijedite smjesu i razrijedite u istim omjerima kao i koprivu.

Ove čajeve možete pohraniti i koristiti tijekom godine. Čuvajte ih u tamnim staklenim bocama i redovno kontrolirajte. Ako primjetite pojavu plijesni na vrhu, procijedite i prelijte sadržaj te ga opet pohranite na hladnom i mračnom mjestu.

Gnojidba diktira vaš prinos, racionalna gnojiba smanjuje troškove i vraća tlo u balans od kojeg najviše koristi imaju upravo biljke, koje daju zdrave ujednačene plodove. Stoga, nemojmo gnojidbi pristupati olako jer je ona temelj svake poljoprivredne proizvodnje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.