Biološke mjere u suzbijanju jabukovog savijača

2183

Prirodni neprijatelji štetnika mogu jako utjecati na brojnost štetnika. Održavanje brojnosti prirodnih neprijatelja preventivna je mjera biološke zaštite.


U suzbijanju jabukovog savijača upotrebljavaju se:

1. virus granuloze (Cydia pomonella granuloze virus, CpGV).

Koristi se kako u ekološkoj, tako i u integriranoj zaštiti. Selektivno djeluje na jabukovog savijača. Brzo se inaktivira zbog UV zračenja. Kod nas je registriran pripravak Madex, dok se u svijetu komercionalno proizvodi i koristi više pripravaka (na primjer Capex, Carpovirusin Plus, Cyd-X, Cyd-X X-tra i drugi). Pripravci su izrazito infektivni za gusjenice pa one jako brzo ugibaju. Tretiranje se provodi nakon izlaska gusjenica iz jaja, a zatim svakih 5-10 dana ovisno o vremenskim uvjetima. Razmaci su kraći ako je vrijeme suho i toplo.

2. Insektopatogena bakterija Bacillus thuringiensis Berliner.

Enzimi ove bakterije djeluju toksično na stadije gusjenica. Kod nas se na tržištu nalaze pripravci Baturad WP i Biobit WP. Pripravci su fotolabilni, a time im je i kratko rezidualno djelovanje. Na manjim mješovitim voćnjacima i uz okućnice moguće je koristiti mehaničke mjere suzbijanja kao na primjer skupljanje i uništavanje zaraženih plodova te čišćenje stabala kako bi smanjili moguća mjesta za prezimljavanje gusjenica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.