Kako koristiti pepeo za kompost?

378

Dodavanje pepela izrazito je povoljno za kisela tla jer će ih neutralizirati (povisit će se pH reakcija tla), no ne preporučuje se na tlima lužnate reakcije koja će uz njega postati još lužnatija i time nepovoljna za uzgoj većinu biljaka.

Nećemo ga dodavati ondje gdje rastu ili će rasti biljke koje vole kiselo okruženje (borovnice, brusnice, mahovine, rododendroni…). Općenito se smatra da je za većinu prosječnih tala godišnje dovoljno dodati do 1 kg pepela na površinu od 10m² i to najbolje u nekoliko navrata. Pri tome tlo trebamo prekopati, tako da se pepeo izmiješa s tlom.

Suvišak pepela i čađe možemo upotrijebiti pri kompostiranju tako da ih posipavamo u tankim slojevima preko organskoga materijala: u komposterima, kompostištima, kompostnim gredicama… Tako kompost neće biti suviše kiseo, a dodat ćemo mu i minerale.
Sredstvo za čišćenje i pranje – U kućanstvu pepelom kao abrazivnim sredstvom možemo čistiti staklo, srebro, pločice, kamen, pećnice, tave, roštilj, pa čak i razne mrlje na betonu i tkaninama.

Možemo ga koristiti kao prašak (prosijani pepeo) ili otopljenog u vodi. Otopina prema potrebi može biti rjeđa (tekućina) ili gušća (pasta). Otopinom pepela i sapunom koji je nastao dodatkom životinjske masnoće, nekad se prala odjeća, no danas trebamo biti oprezni jer su mnoge tkanine suviše osjetljive, a boje nepostojane.

Sredstvo za ublažavanje neugodnih mirisa – U malenu zdjelicu stavimo pepeo koji može neutralizirati neugodne mirise u hladnjaku i prostorijama.

Sredstvo za otapanje leda – Zimi klizave stazice i stube možemo posuti pepelom koji umanjuje klizanje, razmekšava led kojega ćemo tada lakše očistiti. Nije djelotvoran kao sol, ali neće naškoditi okolnim biljkama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.