Cineraria

103

Cineraria (Cyneraria hybrida) je rod koji obuhvaća više od 1300 različitih vrsta biljaka porijeklom iz južne Afrike, iako nekoliko vrsta dolazi iz nešto sjevernijih krajeva s kanarskih otoka i Madeire. Rod uglavnom obuhvaća jednogodišnje i višegodišnje biljke, jednostavne ili razgranate stabljike.

Biljke iz grupe hibrida Stellata imaju najveću visinu, narastu oko 70 cm, cvjetovi su zvjezdasti, sitni. Biljke iz grupe hibrida Grandiflora narastu tek 45 cm, ali imaju vrlo krupne cvjetove. Hibridi iz grupe Nana imaju kompaktan, zbijen rast, to su niski grmići s cvjetovima upadljivo jarkih boja. Hibridi iz grupe Polyantha prepoznatljivi su po mnogobrojnim cvjetovima na pojedinoj biljci te se koriste kao rezano cvijeće. Listovi su ovalni ili srcoliki, svijetlozeleni, dlakavi.

Boja cvjetova je razna, a mogu biti jednobojni ili dvobojni. Cvjetovi mogu biti jednostavni ili dvostruki, piše Darko Kantoci, dipl. ing. agr.

Rod Senecio dobio je naziv od latinske riječi senex – starac. Kad cvjetne glavice formiraju sjeme i počnu se sušiti na sjemenkama se pojavi bijela paučinasta tvorevina pa cvjetovi izgledaju poput glave sijedog čovjeka. Ova biljka porijeklom je s Kanarskih otoka. Razmnožava se sjemenom, a kako je sjeme sitno, dovoljno ga je samo posuti po površini supstrata i posuda se pokrije staklom ili folijom kako bi se povećala vlaga za nicanje. Sjeme se sije od lipnja do rujna kako bi biljke cvale od prosinca do travnja.

Površina supstrata uvijek mora biti vlažna, a pri temperaturi od 20° C prve biljčice možemo očekivati za desetak dana. Kad na mladim biljčicama izrastu prvi pravi listovi, vrijeme je za pikiranje i polako privikavanje na vanjske uvjete. Znači, biljčice danju smjestite na neko sjenovito i zaštićeno mjesto u vrtu dok ne ojačaju. Ljeti se mogu držati u vrtu, na balkonu ili terasi, ali treba ih štititi od jakog i izravnog sunca. Ove biljke traže puno vode i supstrat u loncu stalno mora biti vlažan. Svako isušivanje supstrata u loncu može biti kobno za biljku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.