Kako se dobiva svježi pelud?

152
Spread the love

Pelud se upotrebljava i za vlastitu korist jer je on sastavni dio mnogih ljekovitih i dijetetskih proizvoda.

Pelud ili cvjetni prah u biljnom svijetu predstavlja mušku spolnu stanicu čiji je zadatak oplodnja cvijeta, odnosno zametanje sjemenke iz koje se razvija plod. Iako on nije izravno proizvod pčela, ubrajamo ga u njihove proizvode. Pelud pojedinih biljaka razlikuje se prema obliku, veličini i boji. Veličina peludnih zrnaca kreće se od 0,012 do 0,050 mm u promjeru.

Dobiva se upotrebom skidača ili hvatača. To su naprave koje postavljamo na ulazni otvor košnice ili su stalno prisutne na posebnoj podnici, a povremeno se aktivira mrežica skidača. Njihovim postavljanjem prisiljavamo pčele da pri povratku u košnicu prolaze kroz otvore određenog promjera. Provlačenjem kroz njih pčelama ispadaju grudice peluda s nogu i padaju kroz mrežicu u ladicu. Postoji više tipova skidača, a svi bi oni trebali omogućiti da dio peluda bude unesen u košnicu kako bi se leglo moglo normalno razvijati. Najbolji skidači su oni kojima se skine do 60 % peluda. Brzina skupljanja ovisi o količini otvorenog legla u košnici, vremenskim prilikama i bogatstvu peludnih paša.

Više otvorenog legla dovodi do aktiviranja većeg broja pčela. Najveći unos peluda u košnicu je do 10 sati prije podne. Jaka pčelinja zajednica za vrijeme dobre peludne paše može dnevno dati do 150 grama svježeg peluda. Sakupljeni pelud je vlažan i pri ljetnim temperaturama podložan kvarenju. Zato ladicu skidača treba češće prazniti, a najkasnije svaka 2 dana.

Postoji više načina konzerviranja peluda. Kako se svježi pelud ne bi pokvario potrebno ga je prosušiti u posebnim sušionicama. Tako dobiven pelud kroz 48 h stavimo u zamrzivač na temperaturu od -18 do -20°C. Zatim ga možemo čuvati pri temperaturi od 0°C i nekoliko godina, a da mu svojstva ostanu očuvana. Smrzavanje razgradi vanjsku ovojnicu peludnog zrnca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.