Oplodnjaci uz osnovnu zajednicu

137

Za pčelara koji uzgaja matice samo za potrebe na svome pčelinjaku ne postoji problem oko izbora oplodnjaka.

Tko pčelari nastavljačama, može uvijek u tu svrhu privremeno upotrijebiti neko medište ili polumedište. Tako ima znatnu prednost jer može oplodnjake formirati iznad neke zajednice gdje će koristiti i njezinu toplinu i krov. Tada je praktično ukloniti čep iz poklopne daske i otvor zamrežiti s donje i s gornje strane.

Ako je na plodištu s maticom matična rešetka i na njoj dva izgrađena i pčelama zaposjednuta medišta ili polumedišta, nije potrebno u sezoni paše, koja pokazuje bar neki višak, posebno ograđivanje od osnovne zajednice jer se matičnjak može dodati na okvir sa zatvorenim leglom u sredinu drugoga gornjeg medišta. Treba samo na njemu otvoriti posebno malo leto, ukoliko to nije već otprije otvoreno. Ako nema paše, mora se ispod tog gornjeg medišta s letom staviti žična mreža ili jedan poklopac.

Ako imamo nastavljače sa 12 ili više okvira, možemo načiniti oplodnjak i u samom plodištu. Tako se u Dadant-Blattovoj košnici može odijeliti prostor sa 3 okvira pomoću tanke pregrade i načiniti leto na stražnjoj strani. Na košnicama napravimo na prednjoj i na stražnjoj stijeni plitke utore u koje se utaknu pregrade. Pregradama treba njihove rubove malo zaoštriti. Pregrada od jednog komada drveta nije dobra jer drvo radi. Bolja je od više uokvirenih daščica. Uz pregradu mora se i po podu prisloniti ili pribiti tanja letvica. Da bi osnovna zajednica mogla i dalje nesmetano raditi u svome medištu koje zahvaća i prostor iznad oplodnjaka, treba satonoše u oplodnjaku pokriti posebnim pokrivačem.

I polumedište se može upotrijebiti za oplodnjak povrh plodišta, samo treba na njegovim okvirima da ima meda, peluda i nešto legla, no leglo nije bezuvjetno potrebno. Pomoću dviju pregrada dobijemo tri oplodnjaka s letima okrenutim na razne strane. Izvede se kao i kod nastavljača s jednakim okvirima. U pološci se takvim pregrađivanjem lako napravi mjesta za oplodnjak s letom na drugoj strani košnice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.