Suzbijanje štetnika i bolesti u ekološkoj proizvodnji grožđa

2538

Štetnici u vinogradu se prvenstveno suzbijaju preventivnim mjerama tj. agrotehničkim mjerama koje sprečavaju njihovu pojavu i širenje.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Dopuštena je primjena bioloških i biotehničkih mjera u zaštiti bilja. Prirodne neprijatelje štetočina vinove loze (predatori, nametnici) treba štititi i stvoriti im povoljne uvjete za život.

Najvažnije bolesti vinove loze su plamenjača ( Plasrnopara viticola), pepelnica (Uncinula necator), crna pjegavost (Phomopsis viticola), siva pli-jesan (Botrytis cinerea), crvena palež (Pseudopeziza tracheiphila).

Najvažnije šteočine vinove loze su pipe vinove loze, grozdov moljac (pepeljasti i žuti), grinje (Phyllocoptes vitis i Epitrimerus vitis), cigaraš (Byctisus betulae).

Za suzbijanje plamenjače koriste se sredstva na bazi bakra (bordoška juha, Neoram, Cuprablau, Champion), a pepelnica se suzbija sredstvima na bazi sumpora.

U ekološkoj poljoprivredi dozvoljeno je korištenje sljedećih sredstava za zaštitu bilja. Kalijevo vodeno staklo je sredstvo za jačanje bilja, te preventivna zaštita od pepelnice i botritisa. VitiSan i HF-Pilzvorsorge smanjuju uvjete pojave pepelnice i botrisa na vinovoj lozi. Equisetum Plus je ekstrakt preslice (Equisetum arvanse), te se koristi za zaštitu od crne pjegavosti, a MycoSyn se koristi za jačanje otpornosti biljke protiv plamenjače, crvenila lišća vinove loze i crne pjegavosti vinove loze.

Grozdov moljac se suzbija biološkim insekticidom na osnovi bakterije Bacillus thuringiensis (Baturad WP, Biobit WP). Pipe vinove loze se mogu ručno sakupljati te se uništavaju plamenom. Grinje se suzbija struganjem stare kore i prskanje sumpornim sredstvima, a u proljeće prije cvijetanja tretira se sumpornim ili uljnim sredstvima. Prima insekticid je sredstvo na osnovi uljane repice koje služi za suzbijanje grinje i crvenog pauka. Kao sredstva za zaštitu bilja mogu se koristiti biloški pripravci od koprive, češnjaka, gaveza, pelina, preslice itd.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.