Zaštita trešanja od crvljivosti plodova u eko proizvodnji

2251

Smanjenju gustoće populacije trešnjine muhe, u velikoj mjeri, može pridonijeti redovita obrada tla u nasadima trešnje. Međutim, zbog velike pokretljivosti muhe, ta mjera može imati veći učinak ako se provodi na širem području.

Kako dosta proizvođača trešnje tu mjeru ne obavlja redovito, često rezultati nisu zadovoljavajući, pa se zaštita uglavnom bazira na primjeni insekticida. Osim obrade tla kojom se uništavaju kukuljice trešnjine muhe, postavlja se sve veći broj žutih ljepljivih ploča na stabla trešanja, a to može uvelike smanjiti populaciju trešnjine muhe.

Naime, žuta boja privlači odrasle muhe koje se lijepe na ploče. Osim žutih ljepljivih ploča, danas se na tržištu nalaze i posebne lovke s atraktantima koje privlače odrasle muhe. Jedna od takvih lovki je PALz lovka mađarskog proizvođača Csalomon.

Da bi se plodovi trešnje kvalitetno zaštitili od napada trešnjine muhe, potrebno je odabrati najpogodnije vrijeme za primjenu insekticida, te odabrati djelotvoran pripravak. Vrlo je značajno znati kada je došlo do leta muhe da bi se mogao odrediti najbolji trenutak za tretiranje. Za praćenje leta muhe postoji više načina, ali mnogi od njih nisu praktični jer mnogi proizvođači trešnje ne poznaju dovoljno biologiju muhe.

Najjednostavnije je let muhe pratiti postavljanjem ljepljivih žutih ploča na koje muhe, privučene žutom bojom, dolijeću i lijepe se. Danas se u poljoprivrednim ljekarnama mogu nabaviti posebne kartonske ili plastične klopke koje se u trgovini obično nalaze pod imenom «Rebel klopke».

Za proizvođače trešnje moguće je najjednostavnije odrediti trenutak tretiranja ovisno o stupnju zrelosti ploda, odnosno njegovoj boji. Kako najveći broj ženki odlaže jaja u plodove kod kojih žuta boja prelazi u crvenkastu, najbolje je tretirati čim dođe do promjene žute boje ploda.

Danas se trešnjina muha suzbija i ekološki prihvatljivijim metodama, koje se sastoje u tome da se muha suzbije prije nego što odloži jaja u plod trešnje. U tom slučaju, odabranom insekticidu treba dodati neko sredstvo čiji miris privlači muhe, primjerice Buminal. Tretira se samo nekoliko grana s južne strane stabla. Isto tako treba tretirati i deblo te tlo ispod krošnje. Kada muhe izađu iz tla, privučene mirisom Buminala, koncentriraju se na mjesta koja su tretirana te ugibaju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.