Metode parenja koza

1381

Divlje ili slobodno parenje

Ova metoda parenja koza najčešće je prisutna u ekstenzivnom obliku uzgoja. Podrazumijeva držanje koza u stadu zajedno sa jarcima tijekom razdoblja parenja, s omjerom od jednog jarca za 25 koza. Ovakva organizacija pripusta je nepovoljna jer se jarčevi bespotrebno iscrpljuju skačući više puta na iste koze. Dakle smanjena je isplativost korištenja jarca, a i selekcijski rad u stadu je otežan (ne može se znati otac jaradi, broj skokova, datum osjemenjivanja), tako da ovakav način pripusta u ozbiljnoj kozarskoj proizvodnji treba u potpunosti izbjegavati.

Grupno ili haremsko parenje

Grupno parenje predstavlja bolju metodu organizacije pripusta u odnosu na slobodno parenje, jer podrazumijeva dodjeljivanja određene grupe koza jednom jarcu za vrijeme parenja. Ovakav način parenja je bolji od divljeg ili slobodnog, jer se poznaje otac jaradi i veći je broj osjemenjenih koza po jednom jarcu (20-50), ali utrošak radne snage je nešto veći. Ekonomičnije ga je provoditi na način da se jarci u dodijeljenu grupu puštaju ujutro i navečer, na sat-dva vremena.

Klasno parenje

Klasno parenje podrazumijeva svrstavanje priplodnih koza u određene klase po proizvodnosti, nakon čega se svakoj klasi dodjeli jarac iste klase, ili po mogućnosti bolje (jedan jarac za 30 do 50 koza). Ovakav način parenja je bolji od dva prethodno navedena.

Individualno parenje ili skok iz ruke

Podrazumijeva zatvaranje rasplodnih jarčeva u zasebne boksove, a korištenje jaraca probača u stadu koza koji otkrivaju koze u estrusu. Plotkinja za koju se ustanovi da je u estrusu uvodi se u boks rasplodnog jarca koji joj je planom pripusta dodijeljen. Jednom jarcu obično se dodjeli 30 do 50 koza.

Ovakav način pripusta je najpovoljniji, budući da se pouzdano znaju roditelji jareta i datum pripusta. Osim toga olakšava se i eventualni selekcijski rad u stadu koje se nalazi u uzgoju, što je posebno važno na gospodarstvima koja proizvode rasplodna grla i vode matičnu evidenciju za životinje u uzgoju.

Umjetno osjemenjivanje

Umjetno osjemenjivanje na našim područjima još uvijek nema veliki značaj, ali obzirom na brojne prednosti ovakvog načina osjemenjivanja, smatra se da će u budućnosti i na našim područjima biti od veće primjene. Sperma za umjetno osjemenjivanje se uzima samo od zdravih i genetski visokovrijednih jarčeva, a velika prednost ovakvog načina osjemenjivanja jest da se jednim ejakulatom može osjemeniti veći broj koza, pa se kvalitetni rasplodni jarci iskorištavaju racionalnije. Za jarce koji se koriste u umjetnom osjemenjivanju važno je da nikada ne smiju osjetiti prirodni skok, a potrebno im je osigurati adekvatan smještaj i kvalitetnu hranidbu tokom cijele godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.