Fiziološki poremećaji salate

2191

Salata ima izuzetno kratak period vegetacije do tehnološke zriobe, pa zbog toga treba lako pristupačna hranjiva. Izuzetno je osjetljiva na različite fiziološke poremećaje, a ti simptomi se u praksi često mijenjaju sa simptomima uzročnika bolesti.

salata

Salata je povrtna kultura koja ima kratak period vegetacije. Kako bi nesmetano rasla, tijekom vegetacijskog perioda mora imati lako pristupačna hranjiva. Salata dobro reagira na organsko gnojivo, s tim da ono mora biti dobro kompostirano. Nedovoljno kompostiran stajski gnoj pospješuje razvoj različitih uzročnika biljnih bolesti. Kod uzgoja salate organsko gnojivo se najčešće koristi za gnojidbu predkulture.

Za prinos od 30 t/ha salata treba 80-120 kg dušika, 30 kg P2O5, 150 kg K2O, 40 kg CaO i oko 15 kg MgO. Potrebnu količinu dušika potrebno je dati u više navrata (30% prije sadnje, 30 % dva do tri tjedna nakon sadnje i 40 % tri tjedna pred berbu, kada je i najveća potreba za dušikom).

S primjenom mineralnih gnojiva ne smije se pretjerati. Naime, salata je vrlo osjetljiva na visoku koncentraciju soli u tlu, pogotovo u uvjetima nedostatka vode u tlu, kada može doći do različitih oštećenja (rubne paleži, kasnijeg formiranja glavica koje su vrlo često rahle).

Suha rubna palež

Simptomi se javljaju na rubu starijeg lišća, a mogu se pojaviti i smeđe mrlje na plojci lišća. Početni simptom je kovrčanje lišća, tako da se vidi donja strana lista. Ova pojava je najčešća u zaštićenim prostorima, na jesenskim i zimskim hibridima, nakon tmurnog i vlažnog vremena, kad nastupe vedri dani. U takvim uvjetima transpiracija premašuje apsorpciju vode, jer je u prethodnom razdoblju bila slaba aktivnost korijena. Listovi u glavici imaju još dovoljno vode, ali stariji listovi rozete trpe manjak vode, što uvjetuje sušenje rubova lista.
Bujnije biljke su više osjetljive.

Obična rubna palež

Simptomi se najčešće javljaju u proljeće kod uzgoja u zaštićenom prostoru ili na otvorenom za vrijeme sunčanih i toplih dana. Na donjim listovima glavice i listovima iznad njih javljaju se mala prozirna oštećenja uzduž žila na rubu lista. Rubovi listova postaju žućkasti, a poslije posmeđe. Glavni uzrok ove pojave je nedovoljna opskrbljenost biljke vodom i nagla i velika transpiracija. Ovi simptomi su posebno izraženi pri visokoj koncentraciji soli u tlu.

Mliječna rubna palež

Simptome ove paleži uzrokuju visoke temperature koje pospješuju prelazak u generativnu fazu. Velike razlike između dnevne i noćne temperature pospješuju gutaciju lateksa, uzrokujući visoku apsorpciju vode putem korijena i malu transpiraciju u lišću unutar glavice. Simptomi se pojavljuju u kasnim proljetnim usjevima u zaštićenim prostorima i ljetnim usjevima na otvorenom. U blizini ruba mladog lišća pojavljuju se kapljice mlijeka (lateksa). Mlijeko oksidira i postaje smeđe i na tim mjestima se stvaraju nekrotične pjegice. Tkivo brzo propada a zbog visoke vlage unutar glavice gnjiloća se brzo širi.

Staklavost

Ova pojava je posebno karakteristična kod jesenskog uzgoja na otvorenom i zimskog uzgoja u zaštićenim prostorima, nakon duljeg razdoblja tmurnog i vlažnog vremena zbog niske transpiracije. Na rubovima vanjskih listova ali i listova unutar glavice intercelularni prostori se napune vodom umjesto zrakom, pa taj dio lista djeluje staklasto. Pri višim temperaturama staklasto tkivo brzo odumire.

Oštećenja od niskih temperatura

Simptomi ove pojave česti su kod uzgoja u negrijanim prostorima i kod ranog proljetnog uzgoja na otvorenom. Često se događa da presadnice salate uzgojene u zagrijanim prostorima, presadimo u negrijane prostore ili na otvoreno bez prethodnog prilagođavanja. Površina lista se nabora, a na naličju lista se vide sitne svjetlosmeđe točkice. Na tom dijelu tkivo postaje krhko i može napuknuti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.