Sušenje sjemenki uljane tikve

5013

Priprema materijala za dobivanje ulja je sljedeća: svježe ubrane sjemenke treba dobro oprati dovoljnom količinom vode.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Time se većim dijelom otklanjaju ljepljiva sluz i zaostale primjese, koje poslije otežavaju i poskupljuju proces sušenja sjemenki. Proces sušenja je presudan za kakvoću osušenih sjemenki. Neprimjerenim procesom sušenja sjemenki za samo nekoliko sati možemo značajno obezvrijediti cjelokupni uloženi trud i sredstva i time dovesti u pitanje kakvoću osušenih sjemenki. Na temelju višegodišnjih istraživanja, ne preporučua se proces sušenja sjemenki-golica (bez ljuske) tijekom kojeg se sjemenke zagrijavaju na više od 55 °C. Kod sjemenki s ljuskom temperatura sjemenki tijekom procesa sušenja može postići veće vrijednosti, jer ljuska djeluje kao svojevrstan termoizolator.

Vlažne bučine sjemenke suše se u tzv. indirektnim sušarama jer koriste izmjenjivač topline kako se plinovi izgaranja goriva (ulje za loženje, zemni plin) ne bi miješali s okolnim zrakom koji se zagrijava i iznosi vlagu s vlažnih sjemenki. Postupak sušenja traje sve dok se ne postigne ravnotežna vlaga u sjemenkama od 6 do 8%, pri kojoj se osušene sjemenke mogu uspješno uskladištiti i čuvati do 12 mjeseci. Zaostale dijelove osušene pulpe i drugih biljnih ostataka, ponekad i kamenčića, iz sjemenki treba izdvojiti primjenom kombiniranih strojeva-pročistača koji rade na načelu prosijavanja i aspiracije.

Odvajanje ljuske kod običnih sjemenki nužno je prije usitnjavanja jer ljuska (najvećim dijelom celuloza) poslije otežava postupak prešanja ulja. Međutim, dijelovi ljuske mogli bi zagorjeti tijekom prženja te ulju dati loš okus. Odvajanje ljuske najčešće se obavlja posebnim uređajima – ljuštilicama. Usitnjavanje sjemenki najčešće se obavlja pomoću nazubljenih valjaka. Poželjno je imati dva ili više serijski spojenih parova valjaka, zbog ujednačenog usitnjavanja sjemenki.

Usitnjavati se može i mlinom s kamenim žrvnjem ali uz manju obodnu brzinu, kako bi se tijekom meljave izbjeglo zagrijavanje i lijepljenje usitnjene mase. Zbog velike količine ulja, poglavito kod sjemenki golica (48 – 52%), usitnjavanje se ne preporučuje na mlinu čekićaru. Ako se želi dobiti hladno prešano ulje, usitnjene sjemenke dopreme se u prešu bez kondicioniranja i prženja, s tim da se pritom postiže iskorištenje prešanja svega 20 – 25%.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.