Bolesti špinata

3671

Plamenjača špinata (Peronospora farinosa f. betae; f. spinaciae) vrlo je opasna bolest koja napada listove, a u kratkom razdoblju može potpuno uništiti usjeve.

Kod špinata se na gornjoj strani zaraženog lišća pojavljuju žućkaste pjege različitih oblika i dimenzija, dok se na naličju, ispod pjega, za dovoljno vlažnih i toplih noći (vlažnost zraka barem 70-80 %, uz temperature barem 8ºC) razvija sivo-ljubičasta prevlaka. Jako napadnuti listovi špinata postaju mjehurasti, uvijaju se, požute a na kraju se suše i otpadaju. Slični simptomi s identičnim posljedicama razvijaju se i na matovilcu.

Na otpalom lišću gljiva formira debelostijene oospore, pomoću kojih preživljava duže razdoblje bez domaćina. U mnogim područjima svijeta plamenjača se opisuje kao najopasnija bolest špinata, koja na tek izniklim biljkama može uništiti veći dio usjeva. Previše gusto posijani usjevi špinata i matovilca uz obilje vlage povećavaju rizik od epifitocije plamenjačom. Sjetva zdravog i zaštićenog sjemena je važna preventivna mjera.

Od fungicida u našoj je zemlji za špinat i matovilac dopuštena primjena samo propamokarba i mankozeba.

Antraknoza špinata (Colletotrichum dematium f.sp. spinaciae) je nakon plamenjače značajno manje prisutna bolest, ali se u razdobljima kišnog vremena može iznenada pojaviti u usjevu. Prenosi se zaraženim sjemenom, a uzročnik na listovima uzrokuje pojavu nekrotičnih (tamnih) pjega raznih dimenzija. Dio oko pjege ima žućkastu boju. Širi se pomoću kiše (ili sustav navodnjavanja kišenjem), uz optimalne temperature nešto veće od 20ºC simptomi bolesti se pojavljuju 6-10 nakon zaraze.

Pepelnica (Erysiphe orontii) je opisana na usjevu matovilca kao pojava bjelkastih nakupina na licu i naličju plojke. Naknadno se na zaraženom lišću pojavljuju mjestimične nekroze. U našoj su zemlji dopušteni neki sumporni fungicidi za primjenu u špinatu (npr. Chromosul, Kumulus, Brimflo, Thiovit Jet), ali ne u matovilcu!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.