Odlike kvalitetnog supstrata

1575

Supstrat je tlo u kojem sijemo sjemenku i gdje mlada biljka provede dobar dio najosjetljivije faze svog života.

Kvalitetni supstrati su lagani, imaju reguliranu pH vrijednost, tj. kiselost, dobro reguliran vodno-zračni režim, dovoljno hrane za fazu kroz koju biljka treba proći i bez prisustva štetnika, uzročnika biljnih bolesti i korova. Hranjivi supstrat treba biti blago kisele reakcije, odnosno pH od 5,5- 6,5.Struktura i sastav supstrata, odnosno veličina čestica utiču na mnoge osobine, od vodo-zračnog režima do razvoja korijena. U proizvodnji presadnica koriste se supstrati granulacije 0-5 mm za sjetvu većine sitnosjemenih kultura poput rajčice, paprike, patlidžana, salate, kupusa…

Za pikiranje istih kultura koristimo granulaciju 0- 20 mm. Važi pravilo da se za veće čaše koriste supstrati krupnije granulacije.

Danas na tržištu postoji veliki izbor supstrata, odnosno, na raspolaganju su brojne kombinacije gotovih smiješa različitih proizvođača, koje se razlikuju po svom sastavu, osobinama, namjeni, ali im je zajednička osobina da su fitosanitarno sigurni. To je i razlog da su proizvođači nerijetko u dvojbi za koji se opredijeliti, tako da bez pomoći stručne osobe često ne mogu napraviti pravi izbor.

Ti supstrati sadrže bijeli i crni treset u različitim odnosima ovisno od namjene, zatim vermikulit, perlit, kvarcni pijesak, kreč i različita hranjiva. Vermikulit je mineral gline koji se zbog dobrih osobina vododrživosti i apsorpcije najčešće koristi i miješa s tresetom do 30%, rjeđe 50 %. Granulirani perlit se dodaje supstratima kad je potrebna dobra prozračnost (kod ožiljavanja), ali ima slabu vododržljivost i sposobnost adsorpcije.

Kvalitetan supstrat po zalijevanju zadržava određeni dio vlage, a višak otpušta, tako da u supstratu ostaju optimalne količine vode i dovoljno pora u kojima se nalazi zrak. Ukoliko je loš sastav i struktura smješe u koju sijemo, često dolazi do nastanka prevlažnog supstrata i gušenja biljaka, čemu pridonose i domaće čaše i kontejneri s premalim otvorima.

Količina hranjiva u supstratu mora odgovarati zahtjevima usjeva koji uzgajamo, jer u suprotnom dolazi do blokade i biljke ne napreduju, a kasnije se javlja i nekroza lista. Uzrok je u tome što uslijed velike količine hranjiva biljka ne može usvajati vodu, pa više ne napreduje. Problem se obično javlja kod proizvođača koji prave vlastitu smjesu za sjetvu i pikiranje, u koju stave više od 40% zgorjelog stajnjaka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.