Suzbijanje žohara

13411

Među kućnom gamadi koja živi ili se privremeno zadržava u kuhinjama, ostavama ili nekim drugim prostorijama često su prisutni i žohari.

zohar

Premda žohari ne pričinjavaju neposredno veće štete, budući se takve živežne namirnice obično bacaju i ne koriste za hranu.

Žohari su fotofobni kukci, znače ne podnose svijetlo. Jako su plašljivi i bježe na najmanji šum. Danju se skrivaju na različitim mračnim zaklonjenim mjestima, a aktiviraju se tijekom noći. Po režimu prehrane žohari su svejedi i za hranu koriste proizvode biljnog i životinjskog podrijetla. Nisu izbirljivi i jedu sve što od svježih do suhih živežnih namirnica. Isto tako grizu kožu, vunu, platno, papir, i slične proizvode. Njihova prisutnost je nepoželjna i u knjižnicama, odnosno prostorijama u kojima ima knjiga, jer rado jedu škrobni ljepak koji se koristi kod povezivanja knjiga. Žohari, glavne štete pričinjavaju time što svojom prisutnošću, odnosno izmetom zagađuju živežne namirnice i prostorije u kojima žive.

Osnovna mjera suzbijanja jeste stroga prevencija. Prije svega treba onemogućiti da žohari uđu u stan ili kuću. Prostorije u kojima se nalaze živežne namirnice, kao i ostale prostorije u kojima bi se mogli zadržavati žohari, treba što češće provjetravati. Provjetravanje je posebno djelotvorno kada se provodi u dane kada su temperature niske.

Primjerice, crni žohar koji je najčešći kod nas, prestaje s aktivnostima već na temperaturi od 10ºC , a na + 4ºC ugiba. Prostorije koje su podobne za život žohara treba što češće pregledavati, da se slučajno nije uselila koja jedinka, jer ako se to ne ustanovi na vrijeme žohari će se veoma brzo namnožiti. Jedna ženka crnog žohara za 10-15 dana odloži 18 ooteka, tj. bjeličastih kožnatih paketića, a u svakom paketiću se nalazi po 16 jaja. Praktično dovoljno je da se useli samo jedna ženka, pa da u stanu za veoma kratko vrijeme bude stotine žohara. Mehaničko suzbijanje žohara

Mehaničko suzbijanje žohara podrazumijeva primjenu različitih mjera kojima se populacija žohara može značajno smanjiti. Kada broj žohara nije velik može se u prostoriju u kojoj su primijećeni žohari pred večer staviti vlažne krpe. Nakon noćne aktivnosti žohari se povlače na mračna i vlažna mjesta. Kako vlažne krpe osiguravaju mrak i vlagu, to će se najveći broj žohara zavući pod mokre krpe. Gaženjem takvih krpa pod njima se veoma lako uništavaju žohari. To treba ponavljati više dana uzastopno kako bi se uništile sve jedinke, jer je dovoljno da na životu ostane samo oplođena ženka, pa da se žohari ponovno namnože. Izgleda da žohari vole pivo, pa se i pivo može korisno upotrijebiti za njihovo suzbijanje. U tu svrhu, u plitke posude, natoči se pivo koje se pred večer razmjeste po mjestima gdje se tijekom noći najčešće zadržavaju žohari. Privučeni mirisom piva, žohari ulaze u te posude i utapaju se.

Pored ovih, za svaku domaćicu lako primjenjivih metoda, za suzbijanje žohara moguće je primijeniti specijalne klopke koje se mogu nabaviti u poljoprivrednim ljekarnama. To su zapravo ljepljive klopke koje pored ljepila sadrže
neki atraktant, tj. miris hrane koji privlači žohare.

Žohari se mogu suzbijati posebnim kemijskim pripravcima koji se mogu nabaviti u svakoj bolje opskrbljenoj poljoljekarni. Naime, radi se o gotovim pripravcima koji su namijenjeni za uporabu u kućama, stanovima uredskim prostorima i drugim prostorima u kojima borave žohari. Svakako, prije svake uporabe potrebno je pročitati uputu koja se nalazi uz svako pakiranje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.