Dunja je voćka toplijih krajeva sa manje oborina

2626

Stablo dunje sa svojim krupnim, kožastim lišćem izgledaju pomalo istočnjački. Tijekom lipnja javljaju se i iznimno krupni (promjera i do 6 cm) bijeli ili svijetloružičasti cvjetovi, a zatim i krupni plodovi, dugački do 15 cm.

dunja

Plodovi su aromatični, jabučasti ili kruškoliki, no uvijek gorkasti, pa se ne jedu u svježem stanju nego služe za pripremu džemova, želea iii marmelada, sami ili u kombinaciji s jabukama (»marmelada« vuče korijen od portugalskog naziva za dunju – marmalo ).

Dunja je voćka za toplije krajeve s manje oborina, premda traži tlo dovoljne vlažnosti i dovoljno prostora, jer će stabla narasti do visine od 5-6 m. Dunju posadite između studenog i ožujka, a kontejnerske sadnice mozete saditi cijele godine. Izaberite djelomično oblikovanu sadnicu, staru 2-4 godine, a možete se odlučiti za Vranjsku dunju krupnih, kruškolikih plodova, sortu Champion, s velikim plodovima jabučasta oblika ili za sortu Portugal; njezini narančasti, kruškoliki plodovi dozrijevaju nešto ranije.

Usput, ukrasni grm koji zovemo »japanskom dunjom« bitno se razlikuje od voćke o kojoj govorimo. Prvih nekoliko godina prikraćujte glavne grane tako da ostane otprilike polovica dužine prirasta iz prošle godine. Sredina krošnje neka ostane šuplja. Kad se jednom krošnja oblikuje, orezujte što manje – zimi odstranjujte samo mrtve grančice i one koje se međusobno križaju.

Plodove berite prije prvog mraza, skladištite na hladnom i mračnom mjestu i počnite rabiti tek kad se boja pokožice promijeni od zelenkaste do zlatnožute, za što će trebati 4-8 tjedana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.