Upotreba mahovine

781

Iako je jedna od najzastupljenijih biljki na svijetu, mahovina nema toliko značajnu ulogu u ljudskoj upotrebi u današnje vrijeme. Siromašna je nutrijentima i nije pogodna za prehranu. Nekada se koristila kao dodatak hrane za stoku ako je došlo do nestašice. Ipak, ima značajniju ulogu kao pomoć u uzgoju biljaka i kao dekorativni element.

Mahovina na tlu štiti od erozije i proklizavanja tla, te od ogoljelosti koja dovodi do izumiranja biljaka. Također, sklonište je za mnoge životinjske vrste i važan dio ekosustava. U rijekama i jezerima mogu biti hrana za ribe, ali se koriste i za uzgoj riba u akvarijima.

Mahovina u gospodarstvu

Mahovina se u najvećoj mjeri primjenjuje za estetsku i gospodarsku upotrebu. Važan je dio hortikulture jer raste na siromašnim i teškim prostorima i u sjenovitim predjelima gdje većina biljaka ne uspijeva. Također, lagana je za uređivanje i oblikovanje, pa se od nje mogu raditi vrtne sculpture ili razni ukrasi. Dobra je za prekrivanje starog ili ružnog kamenja ili neuglednih dijelova vrta. Zadržava vlagu i potiče rast biljaka.

Osim za estetsku upotrebu, važna je i kod uzgoja presadnice i tropskih biljaka. Već su napomenuti načini kako je koristiti s presadnicama i za uzgoj orhideja, ali je važno spomenuti i značaj kod kompostiranja ili prekrivanja nasada za zaštitu od hladnoće. Sušenom se mahovinom mogu prekrivati nasadi kako bi pomogla održavanju topline i vlage u tlu tijekom zime bez snijega.

Mahovina u medicini

Mahovina se u medicini koristila od davnina. S obzirom na to da zadržava vodu, koristila se kao oblog kod rana ili opekotina. Nikada se ne stavlja izravno na ozlijeđeno područje, već se zamota u gazu i prisloni. Kao lijek za rane i ozljede koristila se i za vrijeme II. svjetskog rata. Sušena mahovina koristi se za izradu kupke koja pomaže kod bolova u mišićima i artritisa. Mahovina se prelije vrućom vodom i dodaje se u kupku u kojoj se pacijent namače pola sata. Kasnije se dobro utopli ručnikom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.