Ožujak

psenica

U polju

Obavlja se prihrana pšenice i ostalih ozimih usjeva – ozime zobi, raži, ječma i uljane repice dušičnim i kompleksnim mineralnim gnojivima s povećanim sadržajem dušika. Koristi se mehanizacija i posljednje smrzavanje za prihranu usjeva. Potkraj mjeseca siju se jari usjevi pšenice, zobi, raži i ječma, drljaju se i prozračuju tratine na livadama uz prihranu. Na livadama se možebitna voda ispušta u jarke, kanale i vodotokove.

U voćnjaku

Obavlja se uređivanje voćaka. Rane od rezanja premažite voćarskim voskom. Prihranjuju se voćke, obavlja se zimsko prskanje bijelim uljem. Provjeravajte zaštitu od zečeva.

U vrtu

U zaštićenom prostoru uzgajaju se toploljubive kulture kao što su rajčice, patlidžan, paprika, krastavac, celer, korabica, salata koji će plodonositi u ljetnim mjesecima. Njeguje se pravilnim zalijevanjem, prozračivanjem i ishranom. Tlo se predsjetveno priprema za sjetvu i sadnju povrća. Provodi se zaštita povrća od bolesti i štetnika. Na otvorenom prostoru siju se bobmahunar, cikla, grašak, pastrnjak, mrkva, peršin, šparoga, crni korijen, blitva, rotkva, rotkvica, špinat. Na otvorenom polju sade se kupus, kelj, salata, artičoka, šparoga.

U cvjetnjaku

Iznosimo bilje iz zatvorenih prostora, uklanjamo zimsku zaštitu. Uklanjamo zimom oštećene grane s višegodišnjeg ukrasnog bilja, orezujemo bilje koje ne cvjeta u proljeće ukoliko to nije učinjeno u veljači. Presađujemo bilje u veće posude ukoliko je to potrebno, za presadnju je potrebno osigurati svježu, rastresitu zemlju. Pripremamo sačuvano ljetno cvijeće (pelargonije, fuksije) za nadolazeću sezonu, a to znači oštro porezati, presaditi, kontrolirati na prisutnost mogućih bolesti i štetočina i po potrebi tretirati zaštitnim sredstvima. Čistimo travnjak i druge površine od korova. Sadimo lukovice i gomolje gladiola, dalija, frezija, begonija i dr.

U masliniku

Gnojidba: nastaviti sa gnojidbom sa dušičnim gnojivima.
Rezidba: nastaviti kako je već opisano u veljači.
Zaštita: započeti sa prskanjem protiv paunovog oka, sa zaštitnim sredstvima na bazi bakra.
Sadnja: čitavi mjesec je pogodan za sadnju. U iskopane sadne jame veličine 0,8×0,8×0,8 m. Prije sadnje postaviti stup, tako da iznad zemlje bude na visini od 1 m. Na dno stavti površinski sloj zemlje, potom rasuti 0,25 kg NPK 7-14-21 (ili slično), pokriti sa sipkom površinskom zemljom, i ubaciti 50 % organskog gnojiva, nanovo pokriti sa zemljom, nakon čega slijedi sadnja na dubinu od 30-40 cm. Dodati još 0,25 kg NPK, i ostatak organskog gnojiva. Pokriti, ugaziti i dobro zaliti.

U vinogradu

Još samo u ovom mjesecu možemo provoditi osnovnu gnojidbu organskim gnojivima te mineralnim gnojivima; rezanje brandusa i površinskih žilica; radovi na postavljanju i popravcima armature i kolja; pripreme tla za sadnju loze; zimsko prskanje 5% otopinom modre galice ili mineralnim uljima, npr. crvenim; sadnja vinove loze; proljetna prihrana dušičnim gnojivima, npr. UREA.

U podrumu

Paziti na higijenu prostora i pribora; školovanje vina tijekom dozrijevanja postupcima njege provesti drugi pretok vina, dopunjavati učestalo otpražnjene drvene bačve, i druge vinske spremnike u kojima možemo čuvati vino i u atmosferi inertnih plinova.