Siječanj

zima

Ratarstvo

Nabavlja se materijal za proljetnu sjetvu: sjeme, gnojiva, zaštitna sredstva, rezervni dijelovi i ostalo. Obavlja se pregled uskladištenih proizvoda (repa, krumpir u trapovima) koji se utopljavaju. Njive su obično zaštićene pokrivačem, a zbog kolebanja temperatura (noću vrlo niske, danju sunčano) stvara se ledena pokorica, koju treba razbijati prohodom traktora. Ako u siječnju ne padnu snjegovi i izostanu niske temperature nastavljaju se jesenski radovi – zimska brazda uz zaoravanje mineralnih gnojiva (uree, fosfornih i kalijevih) i stajnjaka. Ako zatopli, ispušta se voda koja leži na njivi. Izrađuju se planovi proljetnih i ostalih radova tekuće godine.

Stočarstvo

Silažom se hrani sva stoka jer je to najbolja hrana. Perad, a osobito kokoši nesilice, drže se na toplom uz umjetno svjetlo. Ovčari u ovom mjesecu obavljaju mrkanje ovaca radi ljetnog janjenja. Posebna se pozornost poklanja prehrani suprasnih krmača i steonim junicama i kravama. Preživačima se uz sijeno daje i svježa gomoljasto-korijenasta hrana uz dodatak koncentrata.

Voćarstvo

Uredite voćke, prihranite ih stajskim i mineralnim gnojivom. Provedite zaštitu od zečeva. Ako nisu preniske temperature, iskopajte jame za sadnju.

Maslinarstvo

Gnojidba: ukoliko to ranije nismo učinili maslinik možemo pognojiti s mineralnim gnojivima s većim sadržajem fosfora i kalija i organskim gnojivima.
Obrada: nakon gnojidbe preorati.
Rezidba: obavljamo rezidbu na starim stablima maslina u cilju podmlađivanja i regeneracije. Rezati stare grane do pola metra dužine od debla.
Zaštita: preporuča se prskanje i upotreba mineralnih ulja koji djeluju na štetnike u fazi mirovanja, te se smanjuje njihova brojnost i samim time opasnost od većih šteta tijekom vegetacije.

Vinogradarstvo

Radovi na postavljanju i popravcima armature i kolja; pripreme tla za sadnju loze; rezidba loze i uklanjanje odrezane rozgve iz vinograda te uništavanje paljenjem; skidanje stare kore s panjeva i provedba zimskog prskanja 5% otopinom modre galice ili mineralnim uljima, npr. crvenim.

Podrum

Stabilizacija bistrenjem i filtracijama; izlaganje niskim temperaturama radi uklanjanja nestabilnih tartarata; kontrolirano miješanje na talogu kvasaca.

Vrt

Ukoliko niste razbacali organsko gnojivo i unijeli ga u tlo i sada to možete učiniti. Na 10 m2 treba unijeti 30 kg stajnjaka ili 1 kg stalatika. Donosi se plan uzgoja povrća u obiteljskom povrtnjaku. Popravlja se i kupuje alat i inventar, kvalitetno sjeme, mineralna gnojiva i pesticidi.

U zaštićenom prostoru sije se sjeme rane cvjetače, ranog kelja, ranog kupusa, rane brokule i salate. Na otvorenom prostoru sije se grašak i bob-mahunar. Pregledava se povrće u trapu, podrumu i na tavanu.

Cvjetnjak

U hladnom dijelu godine pripremamo tlo za proljetnu sadnju, tlo treba dobro usitniti i pognojiti. Gnojidba stajskim gnojem ili kompostom će osigurati bilju potrebna hranjiva I istovremeno poboljšati mikrobiološku aktivnost u tlu. Površine za sadnju ukrasnog drvenastog bilja pognojiti s 3 litre komposta po metru kvadratnom. Ista količina gnojiva se može upotrijebiti i za travnjak. Stabla i grmove osjetljive na jake udare vjetra treba učvrstiti. Po potrebi zalijevamo osjetljivo bilje koje je smješteno u zaštićenim prostorima (podrumi, garaže i sl.). Još nije prekasno za sadnju lukovica tulipana, narcisa, zumbula, šafrana.