Kratkoročni pad cijena soje

1425

Cijene kukuruza su ovoga tjedna padale radi određenih zabrinutosti prenesenih još iz prošlog tjedna oko WASDE izvještaja i zabrinutosti američke vlada oko programa etanola, piše Liderpress.

soja

Postoji mnogo kratkih pozicija koje drže razni špekulanti koji očekuju da će tržište krenuti nizvodno što čini tržište dodatno ranjivim. Nitko ni ne razgovara o kratkoročnom kretanju cijena prema gore.

Izvoz kukuruza je proteklog tjedna bio mnogo bolji od očekivanog što nije dodatno uzburkalo tržište. Ukrajina je tek krenula sa izvozom svog kukuruza stoga izvoz američkog kukuruza neće imati više od kojeg tjedna za premašivanje očekivanog.

Amerika je reducirala etanola sa 13,8 bilijuna galona na 13,0 bilijuna galona radi nekih slabosti na tržištu no pred nama je period od 60 dana u kojima je moguće komentirati ponudu prije nego što išta bude učinjeno.

Cijene soje i sojinog zrna su također bile u padu proteklog tjedna zahvaljujući slabom izvozu dok je cjelokupan plasman robe u Kinu bio prilično visok.

Izvori navode da je argentinska sojina sačma konkurentna američkoj što bi u konačnici moglo reducirati američki izvoz.

Čitajući razne izvještaje o kretanju cijene sojinog zrna i sojine sačme može se zaključiti da svi očekuju kratkoročni trend pada cijene sve dok ne postoje valjani razlozi za porast iste.

Na tržištu ribljeg brašna stižu dobre vijesti o ulovu u Peruu. Proteklih nekoliko dana ulov je dosegnuo čak i 50 000 t po danu. Ako se ovako nastavi sve bi moglo biti gotovo,a kvota ispunjena do kraja mjeseca prosinca.

Prema najnovijim podacima, prodano je preko 300 000 t peruanskog ribljeg brašna što čini više od 50% od očekivane proizvodnje u Peruu.

Nakon ovih vijesti cijene ribljeg brašna su odmah porasle, te se očekuje da će kroz par tjedna biti više za čak 50-60 usd/t.

Azija trenutno ne potražuje veće količine ribljeg brašna što će se promijeniti početkom 2014.godine kada će započeti sa isporukama kako bi zadovoljili svoje potrebe za ribljim brašnom u proljeće 2014.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.