Cijene pšenice stabilne

1103

Rusija je izvezla dosad najveću količinu ovogodišnje pšenice u Egipat po cijeni od 1,91 kn/kg, čija je ponuda cjenovno najmanja u odnosu na Ukrajnu, Francusku i SAD.

Rusija je dala najmanju i najpovoljniju ponudu od 316.47 dolara po toni (1,91 kn/kg) te izvezla dosad najveću količinu pšenice u Egipat.

Egipatske državne vlasti odobrile su uvoz 120.000 tona (t) ruske pšenice. Ruska ponuda bila je znatno jeftinija od ponude iz Ukrajine, Francuske i SAD-a. Ukrajinska pšenica nudila se je za 330 američkih dolara po toni, ponuda iz Francuske na bila je fiksirana na 350 američkih dolara po toni, pšenica iz SAD nudila se je po cijeni od 379 američkih dolara po toni.

Američko ministarstvo poljoprivrede je snizilo prognozu za prinos ruske pšenice u svom nedavnom izvješću od 49 milijuna tona na 43 milijuna tona.

Domaća potražnja za hranom i stočnom hranom u Rusiji je oko 37 milijuna tona, tako da će se izvozni potencijal Rusije uvelike smanjiti. Europski analitičari kada se radi o ruskom izvozu pšenice predviđaju izvoz od najviše osam milijuna tona pšenice.

Prošle godine, Rusi su izvezli najmanje 22 milijuna tona pšenice. Dok službene ruske vlasti poriču planove za uvođenje zabrane izvoza, analitičari kažu, međutim, da će ruska vlada regulirati izvoz kroz niz kvota i tarifa.

Na burzi u Parizu cijena pšenica koja će biti spremna za isporuku u studenom ove godine, cijena sa jučerašnjim danom pala je u donosu na ponedjeljak za 2,15 € i iznosila je 255,00 €/t (1,9 kn/kg). Cijena uljane repice pala je za 1,50 € na 507.25 €/t (3,8 kn/kg).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.