Velik pad cijena soje i kukuruza na burzama

3295

Cijena kukuruza na Chicago Mercantile Exchange-u je pala 6-7 usd/t, sojinog zrna 20 usd/t, dok je rekorder prošlog tjedna bila cijena sojine sačme koja je pala za 25 usd/t, piše Liderpress.

kukuruz

Odnos eur/usd je još uvijek nizak i kreće se oko 1,09-1,1 eur/usd što nije još dodatno korigiralo cijene prema dolje.

U SAD-u vlada zabrinutost radi suhog i vrućeg vremena koje bi trebalo potrajati narednih nekoliko tjedana, stoga je vremenska prognoza glavni razlog zbog kojeg cijena kukuruza nije dodatno pala. Istovremeno u Argentini su štrajkali kamionski prijevoznici što je dodatno usporilo izvoz argentinskog kukuruza.

Dugoročno poboljšanje vremenskih uvjeta za novi urod soje samo je potaknulo da cijene klize sve niže i niže. Istovremeno stručnjaci smatraju da ne možemo očekivati dodatni pad futures-a za sojino zrno i sojinu sačmu.

Zbog prebacivanja iz kratkih u duge pozicije i povoljne vremenske prognoze za narednih mjesec dana soja se pokazala kao trenutno cjenovno najslabija roba na tržištu.

Nakon USDA izvještaja o stanju usjeva koji je izašao još u ponedjeljak ne bilježimo bitnije promjene. Cijene su prestale padati no nije došlo ni do ozbiljnijeg porasta.

Cijene pšenice su nešto više zbog oscilacija cijena u Europi. Ogromne količine francuske pšenice će završiti kao komponenta za stočnu hranu što će rezultirati strašnim padom uvoza kukuruza u EU koji je prošle godine iznosio 13 milijuna t.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.