Uzročnici bolesti i štetnici krizantema

3780

Tijekom uzgoja krizantema je podložna napadu većeg broja štetnika i uzročnika bolesti. Od štetnika najčešće se javljaju lisne uši i grinje koji se suzbijaju primjenom odgovarajućih kemijskih pripravaka.

krizanteme

Od uzročnika bolesti najveći problem predstavlja bijela hrđa (Puccinia horiana). Simptomi bolesti najuočljiviji su na listu. U početku razvoja uzročnika bolesti, na gornjoj strani lista, uočavaju se mala ispupčenja koja kasnije svjetlozelene pjege. Na istom mjestu na naličju lista formiraju se bradavičaste izrasline. Napadnuti list kovrdži se i deformira. Pri jačoj zarazi listovi otpadaju. Cvjetovi zaraženih biljaka su sitniji. Bolest se teško suzbija, pa sa zaštitom treba početi vrlo rano. Zaštita se provodi kemijskim pripravcima (Dithan M 45, Star 80, Saprol-N i Baycor) uz temeljito prskanje biljke.

Osim bijele hrđe , posljednjih nekoliko godina i fuzarioze (Fusarium oxysporum f.sp.chrysanthemi i F. oxysporum f.sp. trachephilum) postaju sve veći problem. Biljke napadnute fuzariozama često imaju simptome slične simptomima uzrokovanim Pytium vrstama, ali i simptomima uzrokovanim nedostatkom hranjiva, suviškom vode u tlu i dr. Napadnuti listovi žute, uvijaju se i venu. Listovi venu s jedne strane biljke, a rijetko cijela biljka odumire. Fuzarioze uglavnom razaraju provodne snopove, i time prekidaju normalnu opskrbu biljke hranjivima i vodom iz tla. Simptomi bolesti na listovima variraju ovisno o temperaturi. Najizraženiji simptomi uočavaju se na temperaturi od 27°C do 32°C. Osnovna mjera zaštite je održavanje dobre higijene i prozračnosti u nasadu. Sadnja krizantema u odgovarajućem supstratu, a ako se radi o uzgoju na tlu, sterilizacija tla je obavezna.

Jedna od važnih mjera u tehnologiji uzgoja krizantema jest pravilna i izbalansirana gnojidba. Krizantema je vrlo osjetljiva na nedostatak određenih hranjiva, te odmah reagira specifičnim simptomima koji se jasno uočavaju na pojedinim organima.

Nedostatak dušika

Simptomi nedostatka dušika na krizantemama manifestiraju se na načina da cijela biljka kržlja, zaostaje u rastu, a listovi primaju svjetlije nijanse žutozelene boje. Žućenje je naročito izraženo na rubovima lišća.

Nedostatak fosfora

Prvi znaci nedostatka fosfora uočavaju se na listovima. Listovi mijenjaju boju u plavu do gotovo ljubičastu, a donji, stariji, listovi nekrotiziraju.

Nedostatak kalija

Nedostatak kalija kod krizantema manifestira se na stabljici i listovima. Zbog nedostatka klija stabljika se savija. Na listovima, između žila, javljaju se nekroze koje se šire od ruba prema sredini lista. Ako je kalij kroz dulje razdoblje nedostupan, lišće se uvija i potpuno suši.

Nedostatak željeza

Simptomi nedostatka željeza kod krizantema manifestiraju se kroz klorozu lišća. Ako biljkama kroz dulji period nije dostupno željeza listovi poprimaju gotovo bijelu boju. Kloroza se javlja na mladom lišću.

Nedostatak bora

Nedostatak ovog mikroelementa kod uzgoja krizantema dovodi do zastoja u razvoju, biljke kržljaju a cvjetovi lagano etioliraju. Listovi žute i nekrotiziraju, a kod ekstremnih slučajeva dolazi do potpunog sušenja.

Nedostatak magnezija

Tipičan nedostatak magnezija su zelene zone oko žila lista s klorotičnim poljima u kojima se mogu između žila zapatiti malene, obično kružne nekroze. Nedostatak magnezija uočava se na starijem lišću.

Nedostatak bakra

Simptomi nedostatka bakra kod krizantema vidljivi su na listovima, na kojima dolazi do rubnih nekroza i lagane deformacije. Ako je nedostatak izražen kroz dulji period listovi se suše i ostaju visjeti na biljci.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.