Sve o uzgoju ljiljana

9559

Ljiljani su stari, dobro nam poznati ukrasi vrtova jer se uzgajaju već stoljećima usprkos činjenici kako neopravdano slove za zahtjevne biljke.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Danas, pak, zahvaljujući selekcijskim radom, stvoreni su brojni kultivari koje možemo u nijansama različitih boja susresti u mnogim vrtovima. U novije vrijeme posebno su popularni dvobojni ljiljani s tamnijim središtem i svijetlim vršcima latica, odnosno prugastim cvjetovima neobičnih kombinacija. Njihovoj magičnoj privlačnosti doista je teško odoljeti.

I kako smo već spomenuli, ove relativno zahtjevne biljke traže propusno tlo, bogato hranjivima, što znači da ih ni u kojem slučaju nije poželjno saditi na teškim i glinenim tlima, kao ni na tlima gdje se voda duže vrijeme zadržava. Međutim, ukoliko ove ljepotane raskošnih cvjetova niste uspjeli uzgojiti u vrtu s njihovim uzgojem možete pokušati u loncima. Možete ih posaditi i uzgajati na suncu ili polusjeni, ali nikada u potpunoj hladovini.

Lukovice ljiljana sade se u jesen (rujan-listopad) ili u proljeće i to uglavnom skupno tj. 3 do 7 lukovica zajedno. Osnovno pravilo prilikom sadnje ljiljana je to da vrh lukovice treba biti prekriven desetak centimetara debelim slojem zemlje. Iznimka je Madonin ljiljan koji se pokriva samo 3-5 cm debelim slojem zemlje, a prezimljava bez zaštitnog pokrova. Razmak sadnje, ovisno o sorti, iznosi 30-45 cm. Posađene lukovice trebaju se potom dobro zaliti, dok se u hladnim područjima obično pokriju s 10-tak cm debelim slojem slame ili pak nekim drugim pokrovnim materijalom. Zaštitni sloj se uklanja tek početkom proljeća, prije nego što ljiljani izbiju. Najbolji način izbora lukovica prilikom sadnje ljiljana su gomolji upakirani u vlažni treset, a mogu se pronaći u svim bolje opskrbljenim poljoljekarnama.

Ako su gomolji suhi, potrebno ih je pak prije sadnje navlažiti ili možemo navlažiti samo treset koji se nalazi oko lukovice. Jesenska sadnja ljiljana daje mnogo raniju cvatnju, što znači da ćemo rano u proljeće imati lijepe cvjetove u vrtu. Nakon što su ljiljani ocvali, gomolji se vade i spremaju u sandučiće gdje se u vlažnom tresetu čuvaju do sljedeće sadnje. Lukovice posađene u lonce mogu prezimiti na temperaturi od minus 5 stupnjeva C. A unatoč brojnim tvrdnjama kako su ljiljani zahtjevne biljke, otkrit ćete kako uz malo truda i pažnje možete imati raskošne cvjetove i u svom vrtu. Jer ljiljani posađeni na pravo mjesto, uz malo pažnje i njege, mnogo godina davat će lijepe i raskošne cvjetove.

Prije negoli smo odlučili obaviti sadnju ljiljana, potrebno je tlo obogatiti i gnojivima koja sadrže velike količine fosfora i kalija. Obogaćeno tlo omogućit će da ljiljani brzo izrastu i daju prelijepe, raskošne cvjetove. Prilikom rasta i cvjetanja potrebno je redovito vršiti prihranu ljiljana i to blagom otopinom hranjiva sličnog sastava (manji sadržaj dušika). Nakon što su ljiljani ocvali, trebamo odstraniti cvjetove kako ne bi došlo do zametanja sjemena. Na kraju vegetacije potrebno je odrezati stabljiku pri zemlji i prekriti tresetom ili sličnim materijalom a sve kako bismo gomolj zaštitili od smrzavanja. Svakih nekoliko godina biljke koje slabije cvjetaju potrebno je razdijeliti i presaditi. To znači da se razmnožavanje ljiljana obavlja dijeljenjem gomolja tako što manje lukovice koje rastu pokraj glavne prethodno odvojimo. Nakon što se očiste od propalih dijelova, veće lukovice se odvoje i posade posebno, kako je to i opisano kod sadnje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.