Prihrana cvijeća

2466

Posađene biljke u već pripremljene supstrate i odgovarajuće teglice nakon 3—4 tjedna treba početi prihranjivati jer se hranjivi supstrat tijekom vremena osiromašuje na hranjivima.

cvijece

Kako ne bi došlo do gladovanja biljke što se očituje blijedom bojom listova koji se s vremenom suše, treba redovito prihranjivati otopinama makro i mikroelemenata, odnosno tekućim mineralnim gnojivima FERTINAMA.

Fertine sadrže sva potrebna makro i mikrohranjiva za maksimalan rast i razvoj biljaka i to u obliku koji je biljkama najlakše pristupačan i visoko učinkovit. Naročito je efikasnost Fertina uočljiva kada nastupi sušniji period odnosno visoke temperature i u kritičnim fazama rasta biljaka nakon napada bolesti ili štetnika.

Tada slijedi obavezno prskanje ili zalijevanje otopinama Fertina kako bi se osigurao dotok nužnih hranjiva koji će potaknuti rast i razvoj listova i osigurati bujnu i dugotrajnu cvatnju. Cvatuće biljke prihranjuju se s većom količinom kalija, a zelene lisnate s većom količinom dušika.

Za prihranu vašeg cvatućeg bilja kao što su verbena, fuksija, pelargonija, surfinija, prkos, begonija, vodenice i drugo, kao i za sobno cvijeće možete koristiti:

Fertinu C za cvijeće i ukrasno bilje koja je namijenjena za prihranu svih vrsta cvijeća, i lončanica i cvijeća koje se uzgaja na otvorenom prostoru ili u plastenicima i staklenicima. Ona se primjenjuje prskanjem listova otopinom ili zalijevanjem tla oko biljaka jednom tjedno u koncentraciji 0,5-1 %. A u slučaju da su na biljci vidljivi izrazitiji nedostaci pojedinog biljnog hranjiva primjenjuje se i 2 postotna otopina.

Zatim se može koristiti Fertina C za pelargonije, surfinije i ostale cvjetnice namijenjena specijalno za ovu vrsta cvijeća čime se postiže veća bujnost i ljepota cvijeta radi kojeg se ova vrsta cvijeća i uzgaja. Prihranjivanje se obavlja prskanjem ili zalijevanjem jednom tjedno, ujutro ili predvečer u koncentraciji 1 %.

Također je potrebno jednom ili dvaput tijekom uzgojnog perioda pelargonija i surfinija primijeniti u otopini za zalijevanje i Fertinu Fe koja sadrži željezo koje će potaknuti brži rast i povećati kvalitetu konačnog proizvoda. Ona se koristi u koncentraciji 0,2-0,3 % (20-30 ml Fertine Fe na 10 l vode).

Za sobno bilje možete koristiti Fertinu C za sobno cvijeće i krizanteme koja je posebno pogodna za prihranjivanje zelenog i dekorativnog sobnog cvijeća koje se ne smije prihranjivati većim količinama dušika jer može doći do gubitka dekorativnosti i šarenila lista. Zalijevanje sobnog cvijeća treba obavljati jednom tjedno 0,5 postotnom otopinom (znači 50 ml na 10 l vode).

Osim sobnog cvijeća ova je Fertina namijenjena i za prihranjivanje krizantema u plastenicima i staklenicima. Krizantema od biljnih hranjiva posebno treba bor, jer nedostatkom bora može doći do deformacije cvijeta i skraćivanja internodija što je nepoželjno za rezano cvijeće. Radi toga potrebno je krizanteme preventivno prihranjivati 1 postotnom otopinom Fertine C, prskanjem ili zalijevanjem jednom tjedno sve do otvaranja cvijetova. Prihranjivati se ne smije po jakom suncu.

Grmlje, živice i ukrasno bilje, također se prihranjuje Fertinom C posebno namijenjenoj za tu vrstu bilja, čime se potiče bujnost, masivnost i dekorativnost posađenog ukrasnog grmlja. Ona se primjenjuje zalijevanjem tla ili prskanjem listova svakih 10 dana u koncentraciji 2 %, i neophodno ju je primijeniti 2-3 puta tijekom vegetacije.

Također i travnjake koji su sastavni dio svake okućnice, vrta ili cvjetnjaka, tijekom ovih ljetnih mjeseci treba održavati bujnim i zelenim, učestalom prihranom s Fertinom T koja se primjenjuje prskanjem u koncentraciji 5-10 % svakih 14 dana. Najbolje ju je primijeniti nekoliko dana nakon košnje, kada se trava malo oporavi.

Primjenom svih navedenih Fertina C za cvijeće omogućuje se bolji i bujniji rast cvijeća i ukrasnog bilja, bogatstvo boja, obilje cvijetova i produžena cvatnja.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.